Mercedes uputio dve žalbe zbog trke u Abu Dabiju

Mercedes uputio dve žalbe zbog trke u Abu Dabiju

Ekipa Mercedesa uputila je dve žalbe koje se tiču dešavanja na Velikoj nagradi Abu Dabija na kojoj je Maks Ferstapen trijumfom osvojio titulu šampiona sveta.

Jedna žalba tiče se samog vozača Red Bula, koji je preticanjem Luisa Hamiltona u poslednjem krugu došao do pobede, pa tako i titule, a druga samih rezultata poslednje trke sezone.

U samom finišu velikog finala došlo je do velike kontroverze pošto je direkcija trke kada je vozač Vilijamsa Nikolas Latifi udario u zid prvo odlučila da ne prekine trku, kao što je radila u sličnim situacijama ove sezone, već da na stazu pošalje bezbednosno vozilo. Potom je odlučeno da se vozači koji imaju krug zaostatka ne vrate u isti krug, da bi se to poništilo pred poslednji krug, u kojem je holandski automobilista kada je trka nastavljna uspeo da pretekne sedmostrukog svetskog šampiona koji je do pomenutog incidenta bio na sigurnom putu ka odbrani titule.

U žalbi koja se žalbi koja se tiče Ferstapena Mercedes se poziva na član 48.8 sportskih propisa u kojem stoji: Sa izuzetkom slučajeva koji su navedeni od a) do h) nijedan vozač ne sme da pretiče drugi na stazi, uključujući i bezbednosno vozilo, dok ne prođe liniju (pogledati član 5.3) prvi put pošto se bezbednosno vozilo vratilo u boks.

Što se tiče žalbe na krajnji poredak, iz nemačkog tima su se žalili jer smatraju da je prekršen član 48.12. U tom delu sportskih propisa stoji: Ukoliko direktor trke smatra da je bezbedno to učiniti i poruka “krugovi koji su krugovi iza mogu da pretiču” bude poslata svim timovima kroz zvanični sistem poruka, svaki vozač koji je krug iza vodećeg treba da pretekne vozače u vodećem krugu i bezbednosno vozilo. To se samo odnosi na vozače koji su preteknjuti pošto su prešli liniju na kraju kojeg su prešli prvu liniju bezbednosnog vozila drugi put pošto je ono izašlo na stazu. Pošto su pretekli vozače u vodećem krugu i bezbedno vozilo, trebalo bi da nastave stazom prikladnom brzinom bez preticanja i postaraju se da zauzmu pozicije na kraju poretka iza bezbednosnog vozila. Dok pretiču, da bi se svi postarali da se to učini bezbedno, vozači u vodećem krugu moraju sve vreme da budu na trkačkoj liniji osim ukoliko skretanje sa nje ne može da se izbegne. Osim ukoliko direktnor trke ne smatra da prisustvo bezbednosnog vozila više nije neophodno, pošto je poslednji vozač pretekao vodećeg bezbednosno vozilo će se vratiti u boks na kraju kruga.

Ne zna se koji je rok da Svetska automobilistička federacija razmatra žalbe Mercedesa i šta bi značilo za sam ishod šampionata ukoliko neka bude usvojena. Ferstapen je titulu osvojio sa osam bodova prednosti u odnosu na Hamiltona, dok je Mercedes odbranio krunu u konkurenciji konstruktora.