F1 uživo: Velika nagrada Saudijske Arabije 2023

F1 uživo: Velika nagrada Saudijske Arabije 2023

Počinje Velika Nagrada Saudijske Arabije 2023!

Semafor 🔴: Ako u naslovu stoji simbol semafora, članak je aktivno ažuriran, povremenim osvežavanjem dobijate svež sadržaj.

U toku je formacioni krug.

Start: Perez startuje dobro, ali Alonso startuje još bolje i obilazi ga u prvoj krivini!

Krug 1: Alonso vodi trku nakon odličnog starta, kontakt među vozačima u pozadini i Pijastri ima štetu na formuli, prednje krilo je izgubilo nekoliko delove.

Krug 2: Sudije dosuđuju da je Alonso bio neispravno postavljen na startu trke (pozicionirao je auto previše levo na startnoj liniji u okviru koje auto treba da se nalazi) i dobija kaznu od 5 sekundi. Njegova reakcija na dojavu inženjera da će morati da odsluži kaznu i da izlaganje plana kako to najbolje da urade je bila: ‘Copy.’ (srp. ‘razumem’).

Krug 4: Perez napada od početka i konačno se vraća na vodeće mesto trke, obilazeći Alonsa.

Krug 7: Lekler i Gazli se bore za poziciju 8, Lekler se pozicionira odlično i obilazi Gazlija sa Hamiltonom neposredno ispred njega. Hamilton dobija opomenu za preterano vijuganje formulom levo-desno po stazi. Za to vreme, Maks Ferštapen se u pozadini trke probija u prvih 10, obišavši vozača Alfa Romea Guanju Džoua.

Krug 10: Ferštapen obilazi i Gazlija za poziciju 9. Hamilton je sledeći ispred njega, videćemo hoće li se boriti da zadrži trenutnog šampiona iza sebe.

Krug 12: Hamilton nema dovoljno snage u formuli da se bori i na ciljnom pravcu Ferštapen uzima mesto broj 8. Pit-stop je otvoren i uskoro očekujemo da vidimo vozače kako menjaju gume. Ko će odmah pojuriti da promeni gume koje im trenutno ne daju dobre pefromanse, ko će kalkulisati sa očekivanjem Safety Car-a, tokom koga se očekuje duplo kraći efektivni pit-stop?

Krug 14: Ferštapen obilazi i Okon-a i trenutno je 6. Ispred njega su dva vozača Fererija, Sainz i Lekler. Strol je posetio pit-stop i zamenio gume.

Krug 16: Sainz odlazi u pit stop.

Krug 17: Lekler je sledeći u garaži Ferarija, i sada većina vozača vrši zamenu guma. Strol je izgubio pozicije i sada je iza oba Ferarije, dobra strategija za italijanski Tim. Aston Martin Lansa Strola se zaustavlja na stazi.

Krug 18: Nakon žute zastavice na snazi je Safety Car. Prednje kočnice Aston Martina se puše pored staze. Alonso koristi ovo da ode u pit-stop i odsluži jeftino kaznu od 5s. Ferštapen koristi takođe priliku da zameni gume i dalje napreduje u poretku na stazi. Perez uspeva da se održi u vođstvu.

Krug 20: Safety Car je i dalje na stazi. Lando Noris među poslednjima koristi priliku da zameni gume.

Krug 21: Trka se nastavlja! Perez dobro restartuje i svi prolaze bezbedno kroz prvu krivinu nakon ponovnog početka.

Krug 22: Dve borbe pri samom vrhu tabele, Ferštapen pritiska Rasela za najnižu podijumsku poziciju, dok Hamilton pokušava i uspeva da obiđe Sainza!

Krug 23: DRS je omogućen i Ferštapen obilazi Rasela kao da su u različitim trkačim klasama, F1 protiv F2 autoomobila. Sledeći je Alonso.

Krug 25: Alonso se uopšte ne suprotstavlja, Ferštapen je drugi, iza timskog kolege Pereza.

Krug 26: Albon javlja da više nema kočnice. Pokušava da dođe do pit-stopa i nastavi trku.

Krug 30: Ferštapen vozi jedan za drugim najbrže krugove trke, ali ga Perez drži na oko 5s iza sebe.

Krug 35: Perez vodi, praćen Ferštapenom, Alonsom, Raselom, Hamiltonom, Sainzom, Leklerom, Okonom, Gazlijem i Cunodom, na pozicijama koje u trci osvajaju poene. Razlika između prva dva vozača je sada nešto ispod 5s.

Krug 36: Meke gume za Valteri Botasa u Alfa Romeo, da li ovo znači da će pokušati osvajanje najbržeg kruga i ovog puta, nakon što je Guanju Džou osvojio najbrži krug u prošloj trci?

Krug 38: Ferštapen se žali na vibracije u pogonu svog automobila i komentariše balans kočnica, videćemo da li će ovo izazvati ozbiljnije probleme za trenutnog šampiona, nakon otkaza formule zbog sličnih problema tokom kvalifikacija juče. Inženjer mu kaže da su se fokusirali na prađenje telemetrije u vezi sa potencijalnim problemima koje sugeriše.

Krug 41: Deset krugova do kraja, Perez i dalje vodi, nepromenjen poredak u prvih 10. Sardžen i De Vris se bore za 14. mesto, dok se timske kolege Noris i Pjastri nadmeću za 16.

Krug 46: Borba između Pjastrija i Norisa se nastavlja dok vozači razmenjuju pozicije. Nema promene u poretku prvih 10. Magnusen obilazi Cunodu i ovim dobija šansu da osvoji poen u ovoj trci.

Krug 50: Perez u udobnom vođstvu od oko 6.7s u odnosu na timskog kolegu, ima šansu da bude prvi Meksički vozač koji vodi šampionat Formule 1!

Cilj: Perez pobeđuje na Velikoj nagradi Saudijske Arabije 2023! Ferštapen je drugi, sa najbržim krugom se održava na prvoj poziciji šampionata, a tređi je Fernando Alosno, drugi podijum za španca u prve dve trke tokom tekuće sezone i 100. podijum u karijeri!