F1: Pripreme za Veliku Nagradu Velike Britanije 2022

F1: Pripreme za Veliku Nagradu Velike Britanije 2022

Dva treninga koja su održana prvog pripremnog dana Velike nagrade Velike Britanije je otpočelo tipičnim vremenskim prilikama koje se lokalno mogu očekivati – kiša.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je strol-fp1-gbgp-2022-5-1024x518.jpg

Lans Strol je poklekao prvi i njegov Aston Martin se našao u nekontrolisanom proklizavanju, završivši van staze. Srećom, velike zone za bezbedno zaustavljene, popunjene šljunkom, zaustavile su formulu pre nego što se mogla naći u opasnosti od oštećenja usled udarca sa barijerama ili drugim preprekama.

I drugi vozači su imali poteškoće i žalili su se na problematične uslove za vožnju. Nakon što je kiša prestala da pada, inženjeri su sugerisali vozačima da budu na oprezu zbog pojačanog vetra koji se posebno oseća u pojedinim delovima staze.

HAAS, Mercedes i Alpine su doneli značajna unapređenja na automobilima u Silverston. Vilijams je takođe pripremio nove delove i unapređenja, ali ovog vikenda će samo Albon imati priliku da ih isproba.

Albon je za tu priliku na događaj poneo svoju posebno stilizovanu kacigu. Videćemo kako će se pokazati i koliko će mu pomoći u postizanju uspeha tokom vikenda.

Većina vozača je odvezla trening na gumama za prelazne vremenske uslove, ali se Hamilton odvažio pri kraju treninga i na slikovima postigao najbrža vremena u sektorima 1 i 3. Međutim, drugi sektor se pokazao kao najproblematičniji za sve i ovo mu nije bilo dovoljno da se postavi na prvu poziciju. To mesto je pripalo Botasu sa vremenom 1:42.249.

Drugi trening se odvio na suvoj stazi, ali je vetar nastavio snažno da duva. Lando Noris i Maks Feršapen su osetili svu silu vremenskih prilika i imali kratke ekskurzije van staze, bez ozbiljnijih posledica.

Rasel se za to vreme trudio da pronađe svoj put kroz gužvu koja se našla na stazi, i pri tom izbegao bliski susret sa Cunodom Alfa Taurija, za koga je prokomentarisao da misli da je vozio prilično nebezbedno.

Hamilton i Sainz su se posebno žalili na poskakivanje formula na stazi i pokušavali su da podese vozila kako bi minimizovali ovaj efekat. Sainz je čak izašao zbog toga van granica staze u krivini ‘Kops’ (eng. Copse), nakon čega je uspeo da povrati kontrolu i vrati se na stazu.

Na njegovom zadnjem spojleru se mogla videti zelena farba, u obimnoj količini, koji timovi koriste kako bi analizirali aerodinamičke karakteristike i performanse komponenti automobila, posebno one koje usmeravaju tok vazduha oko karoserije. Nakon obavljenih testova, inženjeri su prionuli na posao obrade i izmene oblika komponenti koje se izrađuju od ugljeničnih vlakana.

I Fetel je morao da poseti garažu tokom treninga. Njegov time je tokom pauze na automobilu zamenio pod, što je bilo jedno od niza unapređenja koja su spremljena za ovaj vikend. Međutim tokom isprobavanja je došlo do oštećenja, zbog toga što delovi nisu bili dovoljno snažni da izdrže tretman koji ih je čekao.

Ovoga puta, Sainz je bio najbrži obišavši krug za 1:28.942s. Pratio ga je Hamilton sa 163 hiljadita dela sekunde zaostatka, zatim Noris, Ferštapen, Lekler, Alonso, Perez, Rasel, Rikardo i Strol, za prvih 10 pozicija.

Pred vozačima je još jedan, finalni, treći trening i kvalifikaciona runda.

Raspored preostalih dogaćaja tokom vikenda je sledeći:

Subota 2.jul 2022.

  • Trening 3: 13:00 – 14:00 CEST
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST

Nedelja 3. jul 2022.

  • Trka: 16:00 CEST.

Pratite komentare Veliku nagradu Velike Britanije uživo na portalu Okvir, vidimo se u nedelju.