F1: Pripreme za Veliku nagradu Španije 2023

F1: Pripreme za Veliku nagradu Španije 2023

Maks Ferštapen, vozač Red Bull Racing Honda RBPT tima, nastavio je tamo gde je stao prošlog vikenda u Monte Carlu, te je bio najbrži na prvoj trening sesiji Velike nagrade Španije. Lider šampionata bio je daleko ispred svog timskog kolege Serđa Pereza i Estebana Okona iz tima Alpine Renault.

Vozači su iskoristili idealne uslove za testiranje novih Pirelli guma na visokim temperaturama, koje su dostigle čak 43°C. Većina vozača započela je dan na prototip guma, pre nego što su prešli na srednje gume. Ferštapen je postavio rani tempo ispred svojih sadašnjih i bivših timskih kolega Pjera Gazlija i Pereza.

Nakon što su vozači Red Bulla rano prešli na mekane gume, Perez je na kratko bio na vrhu, samo da bi Ferštapen nekoliko trenutaka kasnije postavio vreme od 1m 14.606s, čime je nadmašio Pereza za impresivnih 0.768 sekundi. Okon je bio treći najbrži, ispred Nycka De Vrisa iz AlphaTauri i Gazlija iz Alpine Renault tima.

Ferštapen je ponovo bio najbrži tokom druge trening sesije, ali mu je Fernando Alonso, vozač Aston Martin Aramco Mercedes tima, bio blizu. Međutim, prednost Ferštapena iz prve sesije bila je značajno smanjena, sa Alonsom zaostajućim samo 0.170 sekundi. Ferrari je nastavio sa procenom svog paketa nadogradnje u Barseloni, sa Šarlom Leklerom koji je prvi put isprobao nove delove na putu do šeste pozicije, malo ispred svog timskog kolege Karlosa Sainza.

Najbrži među vozačima Mercedesa bio je Džordž Rasel na osmoj poziciji, ispred Luisa Hamiltona, dok su vozači AlphaTauri završili svoj dan na 16. i 17. mestu, sa Nikom De Vrisom i Juki Cunodom. Pratite nas za dalje izveštaje o Velikoj nagradi Španije.

Raspored događaja tokom trkačkog vikenda:

Subota, 3. jun 2023:

  • Trening 3, 12:30 do 13:30
  • Kvalifikacije, 16:00 do 17:00.

Nedelja, 4. jun 2023.

  • Trka, 15:00.

Pratite F1 vikend na portalu OKVIR!