F1: Pripreme za Veliku nagradu Singapura 2023

F1: Pripreme za Veliku nagradu Singapura 2023

Ferrari je demonstrirao impresivnu formu tokom petkove slobodne vožnje na Velikoj nagradi Singapura. Šarl Lekler je predvodio početnu sesiju u Marini Bej, tek malo ispred svog timskog kolege Karlosa Sainza, dok je lider šampionata Maks Ferštapen završio treći. Evropski deo sezone je upravo završen, i kada su vozači stigli na uličnu stazu Marine Bej, dočekale su ih visoke temperature od 32 stepena Celzijusa.

Prvih 30 minuta početne sesije videlo je da se mnogi vozači opredelili za tvrde gume. Međutim, Lando Noris, opremljen srednjim gumama na svom novom McLarenu sa „stealth“ lakovima, postavio je tempo. Kada su se vozači prebacili na meke gume, došlo je do neočekivanog prekida. Gušter je protrčao preko staze u drugom sektoru, zaustavljajući akciju i zabavljajući Ferštapena.

Uprkos nekoliko sličnih reptilskih prekida, Lekler je uspeo da postavi najbrže vreme od 1m 33.350s, ispred Sainza za samo 0.078s. Noris je nastavio da impresionira završivši četvrti, odmah ispred Mercedesovog dvojca Luisa Hamiltona i Džordža Rasela. Prošlogodišnji pobednik, Serđo Perez, osigurao je sedmo mesto, praćen Fernandom Alonsom za Aston Martin i Yuki Cunodom za AlphaTauri. Esteban Okon je zaokružio prvih deset.

Kako se veče primicalo, druga sesija treninga počela je pod osvetljenom Marinom Bej. Karlos Sainz je preuzeo vođstvo, sa Leklerom odmah iza, a potom je usledio Džordž Rasel. Uslovi tokom ove sesije bili su indikativniji za ono što bi vozači mogli da dožive tokom stvarne trke, s obzirom da je Velika nagrada Singapura noćna trka.

Ponovo su različite vrste guma bile na prikazu. Međutim, Aleksander Albon iz Williamsa imao je problema sa motorom, što je prisililo na rani kraj njegove sesije. Kako je sesija napredovala, Lekler, vozeći na srednjim gumama, zabeležio je krug od 1m 32.974s. Kasnije, sa mekim gumama pripremljenim za kvalifikacione vožnje, Sainz je zabeležio malo brže vreme od 1m 32.120s, samo 0.018s ispred svog timskog kolege.

Rasel je osigurao treće mesto za Mercedes, pokazujući obećavajuću brzinu za predstojeću trku. Alonso je završio na četvrtoj poziciji za Aston Martin, dok je Hamilton, višestruki pobednik u Singapuru, kompletirao prvih pet. Noris, sa svojim unapređenim McLarenom, čvrsto je držao šestu poziciju.

Međutim, Red Bull je izgledao kao da se muči. Ferštapen i Perez zauzeli su sedmo i osmo mesto, redom. Posebno je zapaženo da je Ferštapen izrazio vidljivo nezadovoljstvo nakon svog brzog kruga, nagoveštavajući potencijalne izazove za Red Bull ovog vikenda. U iznenađujućoj izvedbi, oba vozača Haasa, Kevin Magnusen i Niko Halkenberg, pozicionirali su se među prvih 11, dok je Valtteri Botas iz Alfa Romea bio deseti.

U sredini grupe, Liam Lovson iz AlphaTauri-ja uspeo je da osvoji 12. najbrže vreme, ispred Estebana Okona i Lansa Strola. Oskar Pjastri je osvojio 15. mesto za McLaren. Na kraju, vozači Williamsa suočili su se s izazovima, sa Loganom Sardžentom i Albonom koji su završili dan.

Raspored preostalih događaja tokom trkačkog vikenda je sledeći:
Subota, 16.9.2023:

  • Trening 3 – 11:30 CEST
  • Kvalifikacije – 15:00 CEST

Nedelja, 17.9.2023:

  • Trka – 14:00 CEST

Pratite Veliku nagradu Singapura 2023 na portalu OKVIR!