F1: Pripreme za Veliku nagradu Australije 2023

F1: Pripreme za Veliku nagradu Australije 2023

Maks Ferštapen je postavio ritam tokom prvog slobodnog treninga za Veliku nagradu Australije, predvodeći vozače ispred rivala Mercedesa Luisa Hamiltona i kolege Serđa Pereza po oblačnom, ali suvom vremenu na stazi Albert Park.

Posle njihovih uzastopnih smenjivanja na vodećem mestu u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, Red Bul je nastavio tamo gde je stao u prvom treningu. Ferštapen je krenuo pravo na mekim gumama da vodi preuzevši štafetu od Pereza, koji je započeo svoju sesiju na srednje mekim pneumaticima.

Rani krugovi vozača Red Bula takođe su ponudili uvid u nadogradnje koje su doneli, sa već brzim RB19 koji nosi novu završnu ploču prednjeg krila, dodatne promene prednjeg krila i podešavanje zadnje karoserije radi lakšeg hlađenja.

Mercedes je druga četiri najbolja tima koja je dodala nove delove ovog vikenda, a na svom V14 koji će uskoro biti revidiran ima ažurirane lopatice podnih ivica, ali nema novih dešavanja za Ferari ili Aston Martin.

Posle naleta krugova sredinom sesije, aktuelni dvostruki svetski šampion Ferštapen je čvrsto držao P1 vremenom 1m 18.790s, pola sekunde ispred Pereza ​​– iako je Meksikanac najbolje uspeo na srednje mekim gumama.

Perez je proklizao u krivini broj 3 kada je prešao na meke gume, pre nego što je nedostatak GPS-a – koji je izazvao zabunu među vozačima i nekoliko bliskih susreta bez posledica – doveo do crvene zastavice i značio da je završio bez vremena.

Uprkos njegovoj ugodnoj prednosti, nije sve bilo jednostavno za Ferštapena jer je prijavio „užasne” promene brzina u vožnji, probleme sa zadnjim kočnicama nakon što je zabrazdio točkovima u travu na izlazu iz krivine 11, a zatim se kasnije okrenuo u krivini 4.

Pošto je spasao formulu nakon isklizavanja u 9. krivini Hamilton je uspeo da poboljša svoje vreme u poslednjem trenutku, na mekim pneumaticima kako bi razdvojio Red Bul kolege u svom Mercedesu, a Fernando Alonso je zauzeo četvrto mesto za Aston Martin, sledili su ga Ferari Šarla Leklera i Karlosa Sainza.

Raspored dešavanja tokom trkačkog vikenda:

Petak 31 mart 2023

  • Trening 2: 07:00 – 08:00 CEST

Subota 1. april 2023

  • Trening 3: 03:30 – 04:30 CEST
  • Kvalifikacije: 07:00 – 08:00 CEST

Nedelja 2. aprila 2023

  • Trka: 07:00 CEST

Pratite F1 vikend u Australiji na portalu OKVIR.