F1: Pripreme za Valiku nagradu Australije 2024

F1: Pripreme za Valiku nagradu Australije 2024

Na Velikoj nagradi Australije u Melburnu, Lando Noris postavio je najbrže vreme tokom prve slobodne trening sesije za Meklaren, vodeći ispred Maksa Ferštapena iz Red Bulla i Džordža Rasela iz Mercedesa. Svetla i sunčana sesija na Albert Parku donela je puno uzbudljivih trenutaka i izletanja van staze dok su vozači pokušavali da postignu najbolji mogući rezultat. Najveći incident dogodio se kada je Aleksander Albon iz Vilijamsa udario u zid nakon što se naslonio previše na „jastučiće“ (crveno-belo šrafirane asfaltne trake na unutrašnjoj strani krivine) na izlasku iz krivine 7, što je dovelo do prekida sesije crvenom zastavom. Noris je zadržao prvo mesto sa svojim vremenom 1m 18.564s na mekim gumama, dok je Ferštapen bio blizu zaostatka od 0,018s. Šarl Lekler iz Ferarija i Serđo Perez iz Red Bulla takođe su pokazali snažne performanse, zauzimajući četvrto i šesto mesto respektivno.

Druga slobodna trening sesija donela je promenu na vrhu tabele, sa Leklerom koji je postavio najbrže vreme od 1m 17.277s, stavljajući ga 0.381s ispred Ferštapena. Sainz je nastavio svoj povratak u akciju nakon operacije zbog upale slepog creva, zauzimajući treće mesto, dok su par iz Aston Martina, Lans Strol i Fernando Alonso, pokazali dobre rezultate na četvrtom i petom mestu respektivno. Džordž Rasel i Oskar Pjastri iz Mercedesa i Meklarena zauzeli su šesto i sedmo mesto, dok je Noris pao na deveto mesto nakon svoje dominacije u prvoj sesiji.

Tokom drugog treninga, Ferštapen je imao kašnjenje u izlasku na stazu zbog popravke poda njegovog RB20, dok je Albon bio prisiljen da propusti celu sesiju zbog oštećenja na njegovom automobilu nakon udesa u prvoj sesiji. Vetar je nastavio da jača tokom sesije, uzrokujući nekoliko manjih izletanja van staze, uključujući Sardžentovu piruetu, kao i nestabilnost dvojca iz Mercedesa.

Kako se sesija razvijala, vozači su se fokusirali na postavljanje brzih krugova na mekim gumama, što je dovelo do promena na vrhu tabele. Džou Guanju iz Kick Saubera zauzeo je 11. mesto, dok je domaći favorit Danijel Rikardo bio na 12. mestu. Luis Hamilton iz Mercedesa imao je težak dan, završivši na 18. mestu nakon što je morao da odustane od svoja dva brza kruga.

Sa završenom akcijom na stazi, timovi će analizirati svoje podatke pre nego što počne treća trening sesija u subotu u 12:30 po lokalnom vremenu, koja će prethoditi kvalifikacijama kasnije tog dana.