F1: Ferštapen osvaja prvo mesto na kvalifikacijama za Sprint trku Velike nagrade SAD 2023

F1: Ferštapen osvaja prvo mesto na kvalifikacijama za Sprint trku Velike nagrade SAD 2023

Maks Ferštapen se vratio u formu u subotu kada je pobedio na uzbudljivom Sprint okršaju na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država, gde je holandski vozač za malo bio bolji od rivala Šarla Leklera i Luisa Hamiltona.

Na svojoj jedinoj brzoj krugu u SQ3, Ferštapen je postavio vreme od 1m 34,538s i osvojio pol poziciju za Sprint – nadoknadivši svoje vreme koje je izbrisano u petak tokom kvalifikacija – i bio brži od Leklera za samo 0,055s.

Hamilton je bio jedan od poslednjih vozača koji je prošao ciljem i završio je treći, zaostavši 0,069s za Ferštapenom. Vozač Mercedesa će startovati pored sunarodnika Landa Norisa na četvrtom mestu, koga je pratio njegov timski kolega iz Meklarena, Oskar Piastri.

Karlo Sainz je bio šesti za Ferari, a iza njega su bili Red Bul Serđa Pereza i Mercedes Džordža Rasela – ova dva vozača su postavila svoje vreme na korišćenim mekim gumama. Aleks Albon je bio deveti za Vilijams, dok je Alpinov Pjer Gazli zatvorio prvih 10.

Danijel Rikardo će dati AlphaTauri-ju njihov drugi P11 start tokom vikenda jer je za malo propustio mesto u SQ3. Startovaće ispred Fernanda Alonsa na 12. mestu, što je bio bolji nastup vozača Astona Martina nakon njegovog izlaska u Q1 u petak.

Esteban Okon će startovati Sprint na 13. mestu za Alpine, dok je ogromno zaključavanje točkova Lensa Strola u krivini 12 sprečilo da završi svoj krug, ostavljajući ga na 14. mestu u drugom Aston Martinu. Startovaće ispred Džou Guanjua na 15. mestu, jer je vozač Alfa Romea kvalifikovao Valterija Botasa po drugi put ovog vikenda.

Oba vozača tima Haas nisu uspela da prođu SQ1, sa Nikom Halkenbergom koji će startovati Sprint sa 16. mesta pored Kevina Magnusena na 17. Oni će startovati ispred Botasa, AlphaTauri-ja Jukija Cunode, dok je Vilijamsov Logan Sardžent završio na 20. mestu.