F1: Ferštapen osvaja Veliku nagradu Španije 2022!

F1: Ferštapen osvaja Veliku nagradu Španije 2022!

66 krugova u Katalunji je donelo izuzetno uzbudljivu trku u trekućoj sezoni. Vreme je odlično poslužilo vozače, ali nisu svi imali podjednako uspeha sa automobilima.

Na samom startu nekoliko okršaja je najavilo razvoj trke. Lekler je uspeo da odbrani mesto garantovano pol pozicijom tako što je potpuno prešao na Ferštapenovu stranu staze i potpuno ga blokirao, sprečivši bilo kakavu mogućnost manevra Holanđaninu.

Za to vreme, iza njih, Mercedesov Rasel uspeva odmah da preotme treće mesto od Sainza. Rasela je u stopu pratio Perez, uvidevši priliku nakon prilično lošeg starta španca, i nakon prve krivine i on obliazi Ferarijevog vozača, koji ovim gubi ukupno dva mesta.

Nekoliko bezazlenih kontakata se završava bez značajnih incidenata, ali onda Hamilton u četvrtoj krivini prvog kruga počinje da gubi trakciju, kliza van idealne trkačke linije i udara u Magnusena, koji se nalazio na putanji široj od bivšeg višestrukog šampiona. HAAS Magnusena gubi kontakt sa stazom i on izleće, čime je njegova trka završena. Hamilton nastavlja bez značajne štete na automobilu.

Loš start nije bio kraj nevolja za jednog od domaćina. Karlos gubi trakciju na istom mestu gde je Lekler imao probleme u Q3 intervalu kvalifikacija i završava van staze.

Na istom mestu u 9. krugu izleće i Maks, ali uspeva da savlada formulu, spreči potpuno okretanje i brzo je vrati na asfaltiranu podlogu, ali time gubi dve pozicije, ispred njega su sada Rasel na drugom i timski kolega Perez na trećem mestu.

Ubrzo nakon incidenta, u 13. krugu trke, tim javlja Ferštapenu da se DRS krilo nije otvorilo prilikom poslednjeg pokušaja aktiviranja u zoni gde je to bilo dozvoljeno.

Dva kruga kasnije, DRS je opet profunkcionisao. Ferštapen odmah napada Rasela, ali se on uspešno brani i zadržava drugu poziciju.

Šarl Lekler doživljava peh u 27. krugu nakon značajnog gubitka snage pogonskog agregata, što ga primorava da ode u boks i povuče se iz trke, u kojoj je do tada bio jedan od dominantnih takmičara.

U narednom krugu, Gazli i Strol imaju kratak kontakt iz koga Strol izvlači deblji kraj i zaustavlja se u suprotnom smeru na stazi, nakon okretanja za pola kruga.

Red Bul bira strategiju sa 2 pit stopa za Maksa, za to vreme Perez obilazi Rasela i uzima prvu poziciju. Rasel odlazi u pit po drugi put i u 37 krugu i uskraćuje nas za duel sa Maksom.

Timska naređenja stižu iz Red Bula tokom 47 kruga, inženjer saopštava Perezu da propusti Maksa ukoliko je brži, sa obrazloženjem da su odabrane različite strategije za dva vozača. Perez misli da to nije fer prema njemu, ali potvrđuje da će to uraditi. u 49. krugu, propušta ga za vođstvo u trci.

Pred sam kraj trke, Hamilton ima problema sa pregrevanjem i mora da smanji pritisak na automobil. Dobija savet od svog inženjera da je bolje da preda jednu poziciju i osvoji poene, nego da doživi incident i otkaz automobila, što on i radi i do kraja trke gubi još jednu poziciju, predajući je Sainz-u, završava peti.

Maks Ferštapen osvaja još jednu pobedu i nakon odustajanja Šarla Leklera u ovoj trci, preuzima vođstvo u generalnom poretku šampionata sa ukupno 110 poena, 6 poena više od drugoplasiranog.