Evroliga: Šampion ABA lige nema sigurno mesto u takmičenju

Evroliga: Šampion ABA lige nema sigurno mesto u takmičenju

Direktor Evrolige Paulijus Motejunas izjavio je da Crvena zvezda uprkos osvajanju ABA lige nema sigurno mesto u Evroligi, prenosi Basketnjuz.

Zvezda je u finalu ABA lige pobedila ekipu Partizana, ali nema sigurno mesto u takmičenju.

„Nema više šampiona. Nije situacija da pobediš i uđeš u Evroligu. Mesto u domaćim ligama više nije važno. Svako ima šansu, a razgovaramo sa svakim. Klubovi će odlučiti. Moj zadatak je da iznesem kriterijume ocenjivanja kako bi klubovi to videli i razumeli. Nama je stalo do Albe i Berlina, ali oni su jedan od pet. Konačnu odluku će doneti evroligaški klubovi sa stalnim licencama“, rekao je Litvanac za košarkaški portal Basketnjuz.

Motejunas je prošle nedelje rekao da će četiri od pet klubova dobiti pozivnicu za Evroligu, dok će jedan morati u Evrokup. To su Crvena zvezda, Partizan, Valensija, Alba i Virtus.

Jedan od nabrojanih klubova će sledeće sezone morati da igra u Evrokupu. Garantovana mesta u Evroligi imaju vlasnici A licence: Real, Panatinaikos, Barselona, Olimpijakos, Asvel, Baskonija, Bajern, Žalgiris, Efes, Olimpija Milano, Makabi i Fenerbahče.

Listu od 14 sigurnih učesnika kompletiraju Monako, zahvaljujući plasmanu u plej-of i Pariz, kao osvajač Evrokupa. Preostala četiri mesta Evroliga će dodeliti početkom jula.