Luka Dončić vodi Maverikse do pobede nad Timbervulvsima u prvoj utakmici finala Zapadne konferencije

Luka Dončić vodi Maverikse do pobede nad Timbervulvsima u prvoj utakmici finala Zapadne konferencije

Luka Dončić je briljirao u četvrtoj četvrtini, postigavši 15 od svojih ukupno 33 poena, vodeći Dalas Maverikse do pobede od 108-105 nad Minesota Timbervulvsima u prvoj utakmici finala Zapadne konferencije u sredu uveče.

Kajri Irving je bio izvanredan u prvom poluvremenu, postigavši 24 od svojih 30 poena, držeći Maverikse u igri. Maveriksi su se našli u zaostatku od 102-98 nakon trojke Entonija Edvardsa sa 3:37 preostalih minuta, ali su odgovorili serijom od 8-0, dok Vulvsi nisu uspeli da postignu poene do poslednjih 10,5 sekundi utakmice.

Džejden MekDenijels je bio vodeći strelac za Vulvse sa 24 poena, dok je Edvards, uprkos svojim nastojanjima, završio utakmicu sa 19 poena. Karl-Entoni Tauns je imao tešku noć sa šutom, završivši sa 16 poena uz šut 6-za-20.

Maveriksi su nadmašili Vulvse u poenima iz reketa sa 62-38, što je kompenzovalo njihov slab šut za tri poena (6-za-25). Tauns je pokušao da oživi Vulvse kasnim naletom, ali je njegov pokušaj zakucavanja za izjednačenje poništen zbog mešanja koša.

Edvards, koji je ostao bez poena u trećoj četvrtini, dodao je 11 skokova i osam asistencija. Vulvsi će imati priliku za revanš u drugoj utakmici koja se igra u petak uveče u Minesoti.

Dončić je preokrenuo tok igre početkom četvrte četvrtine, kada je postigao sedam uzastopnih poena u roku od 63 sekunde, čime su Maveriksi preuzeli vođstvo od 97-89. Edvards je prekinuo ovaj niz trojkom, ali Maveriksi su zadržali kontrolu do kraja.

Tim Minesote je imao dva slobodna dana nakon što su eliminisali branioca titule Denver Nagetse u sedmoj utakmici druge runde, ali prelazak na stil igre Maveriksa bio je težak. Irvingov impresivan učinak tokom utakmice predstavljao je poseban izazov za Vulvse, koji su u prošlom kolu držali Nagetse na prosečno 85 poena u svoje četiri pobede.

MekDenijels je bio ključan za Vulvse sa pet trojki u prvom poluvremenu, ali su Tauns i Edvards imali problema sa pronalaženjem prostora za napad. Maveriksi su pojačali odbranu sa novim igračima, što se pokazalo presudnim u ovoj utakmici.

Vulvsi su imali dubinu i doprinos sa klupe, posebno od Kajla Andersona i Naza Rida, ali su Maveriksi uspeli da zadrže prednost i obezbede pobedu. Dončić i Irving su pokazali zašto su ključni za tim u ovoj seriji, a navijači se nadaju da će Maveriksi zadržati momentum i u narednim utakmicama.