Đoković protiv Alkaraza za treće finale na Rolan Garosu

Đoković protiv Alkaraza za treće finale na Rolan Garosu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće polufinale Rolan Garosa protiv prvog igrača sveta Španca Karlosa Alkaraza. Meč je na programu oko 14.45 na terenu „Filip Šatrije“.

Novak Đoković će igrati 45. polufinale na grend slem turnirima i osmo na Rolan Garosu. Ukoliko savlada Alkaraza, srpski teniser će imati priliku da se bori za treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri.

Polufinalisti su do sada izgubili samo jedan set. Đoković od Karena Hačanova u četvrtfinalu turnira, dok je Alkaraza u drugom kolu Taro Danijel savladao u drugom setu.

Srpski teniser je na startu turnira trijumfovao nad Aleksandrom Kovačevićem, zatim redom je pobeđivao Martina Fučoviča, Alehandra Davidoviča Fokinu i Huana Pabla Variljasa i pomenutog Hačanova.

S druge strane Španac je bio bolji od Flavija Kobolija, Danijela, Denisa Šapovalova, Lorenca Musetija i Stefanosa Cicipasa.

Alkaraz je do sada osvojio deset titula u karijeri i samo jedan grend slem – Ju-Es open 2022. godine, a najbolji plasman na Rolan Garosu mu je prošlogodišnje četvrtfinale.

Najbolji teniser sveta jedan je od retkih protiv koga Đoković ima negativan skor u međusobnim duelima. Đoković i Alkaraz su jedini meč odigrali u polufinalu mastersa u Madridu 2022. godine, a Španac je bio bolji.

Duel između Đokovića i Alkaraza biće finale pre finala na Rolan Garosu, budući da je reč o trenutno igrački najboljim teniserima na svetu. 

Novak je ove godine proveo 14 nedelja kao prvi na ATP listi, dok je Alkaraz imao devet sedmica na prvoj poziciji.

U dosadašnjem delu turnira Novak prednjači kada je reč o statističkim podacima. Srpski teniser je ukupno ubeležio 188 viner poena i 31 nakon as udarca. 

Alkaraz je ostvario 176 poena iz vinera, a 17 nakon as servisa. Međutim, Španac je ukupno proveo manje vremena na terenu od srpskog tenisera, bezmalo 12 sati igranja je imao Alkaraz do sada, a Đoković 14 i po sati.

No, polufinale Rolan Garosa donosi posebnu draž i nema sumnje da će do kraja teniseri biti fokusirani na terenu.

Alkaraz je u odličnoj formi, ali Đoković ima prednost kada je reč o iskustvu igranja velikih mečeva na grend slem turnirima. Strpljiva igra kakvu smo imali prilike do sada da gledamo od Đokovića u kombinaciji sa postepenim podizanjem ritma igre iz seta u set čini se da može pomrsiti račune mladom i ambicioznom španskom teniseru.

Finalne pripreme teniseri su obavili, te će spremni dočekati polufinalni spektakl zakazan za 14.45 na terenu „Filip Šatrije“. 

Pobednik ovog duela igraće u finalu Rolan Garosa protiv boljeg iz duela – Aleksandr Zverev i Kasper Rud.