Bajern zvanično smenio Nagelsmana, Tuhel novi trener kluba iz Minhena

Bajern zvanično smenio Nagelsmana, Tuhel novi trener kluba iz Minhena

Fudbalski klub Bajern saopštio da je smenio dosadašnjeg trenera Julijana Nagelsmana, a na njegovo mesto imenovan je Tomas Tuhel.

Julijan Nagelsman (35) je Bajern preuzeo 2021. godine, a imao je ugovor sa šampionom Nemačke do juna 2026. On je sa Bajernom osvojio Bundesligu i dva Superkupa Nemačke.

Tomas Tuhel (49) je u septembru prošle godine dobio otkaz u Čelsiju, a pre londonskog kluba vodio je Majnc, Borusiju Dortmund i Pari Sen Žermen.

On će na klupi Bajerna debitovati prvog aprila na derbi meču protiv Borusije iz Dortmunda, a potpisao je ugovor sa Bajernom do juna 2025. godine.

U saopštenju Bajerna se navodi da su ovu odluku doneli Salihamidžić i generalni direktor Oliver Kan u konsultaciji sa predsednikom Herbertom Hajnerom.

A sportski direktor Bajerna Hasan Salihamidžić izjavio da je smena dosadašnjeg trenera fudbalskog kluba iz Minhena Julijana Nagelsmana najteža odluka od kada se nalazi na ovoj funkciji.

„Ovo je najteža odluka koju sam morao da donesem od kada sam u rukovodstvu Bajerna. Sa Julijanom sam imao otvoren, prijateljski odnos od prvog dana. Žao mi je što smo morali da se rastanemo, ali nakon analize sportskog razvoja našeg tima, pogotovo posle januara, odlučili smo se na rastanak“, rekao je Salihamidžić.

Kan je izjavio da je odluka o smeni trenera doneta zbog „velikih oscilacija u igri“, i dodao je da ekipa pod vođstvom Nagelsmana nije pokazala pravi potencijal.

„Kada smo angažovali Nagelsmana, bili smo uvereni da ćemo sa njim da radimo na duge staze, jer on deli našu želju za igranjem uspešnog i atraktivnog fudbala. Međutim, došli smo do zaključka da kvalitet našeg tima sve ređe dolazi do izražaja. Igrali smo loše posle Svetskog prvenstva i to je bacilo senku sumnje na ispunjenje naših ciljeva. Zato smo sada morali da delujemo“, rekao je Kan.

Bajern se trenutno nalazi na drugom mestu na tabeli Bundeslige sa bodom manje od prvoplasirane Borusije. Klub iz Minhena će u četvrtfinalu Lige šampiona igrati protiv Mančester sitija.