AC Milan čini prvi formalni korak ka udaljavanju od kultnog San Sira na novi stadion

AC Milan čini prvi formalni korak ka udaljavanju od kultnog San Sira na novi stadion

AC Milan je u sredu preduzeo prvi formalni korak ka udaljavanju od kultnog San Sira, koji deli sa Interom iz Milana, i izgradnji novog stadiona u južnom delu grada.

Rosoneri su saopštili da su podneli predlog savetu u San Donatu za izgradnju stadiona sa 70.000 mesta u predgrađu grada.

Ovaj potez čini još verovatnijim da će oba milanska kluba — koji svoje domaće utakmice igraju na San Siru u severozapadnom delu grada — potpuno odustati od prvobitnih planova za izgradnju novog stadiona na istom mestu.

„Više od četiri godine, ubeđeno smo krenuli na put sa ciljem da našem klubu damo jedan od najboljih stadiona na svetu, koji je u stanju da nas prati u pobedničku i održivu budućnost“, rekao je predsednik Milana Paolo Skaroni. „Ovo predstavlja preliminarni korak u evoluciji ovog procesa, ali je u isto vreme i dodatni dokaz posvećenosti našeg vlasništva garantovanju kontinuiranog rasta Milana na terenu i van njega.

Inter takođe razmatra izgradnju novog sopstvenog stadiona u drugom predgrađu grada.

Početak kraja stadiona Đuzepe Meaca — poznatog kao San Siro — kao dom dva najistorijska italijanska fudbalska kluba najavljen je 2019. godine kada su klubovi zajedno predstavili dva projekta u užem izboru za predloženi novi stadion.

To je trebalo da bude u istoj oblasti, ali je prošlomesečna presuda kaže da se stari stadion ne može srušiti, zbog čega je novi na istoj lokaciji neizvodljiv. Troškovi čine renoviranje postojeće strukture nedovoljno za klubove.

San Siro je izgrađen 1925. godine i najveći je stadion u Italiji sa kapacitetom od 80.000 gledalaca. Predviđeno je da bude domaćin ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2026.

Stadion je takođe u redu da ugosti finale Lige šampiona 2026. ili 2027. Samo San Siro i Puškaš arena u Budimpešti su predloženi UEFA-i koja ima za cilj da sledeće godine izabere oba finalna mesta.