U Kninu se obeležava 26. godišnjica akcije „Oluja“

U Kninu se obeležava 26. godišnjica akcije „Oluja“

Polaganjem venaca kod Spomenika hrvatske pobede „Oluja 95“ u Kninu je jutros počela svečanost obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i 26. godišnjice vojno-policijske operacije „Oluja“.

Vence su položili predsednik Hrvatske Zoran Milanović s predstavnicima lokalne vlasti, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković s delegacijom vlade, kao i udruženja porodica žrtava Domovinskog rata, prenosi Hina.

Centralna manifestacija se održava na gradskom stadionu u Kninu.

Premijer Andrej Plenković rekao je da „velikodušnost u pobedi“ ne znači da će „ikad ikome dopustiti da se dovodi u pitanje legitimnost Oluje ni odbrambeni karakter Domovinskog rata“.

Operacija Oluja jedan je od najsmelijih poduhvata u hrvatskoj istoriji. Ljudi koji su one zore kretali preko Miljevaca, mladi momci, u čijim glavama ko zna što je odzvanjalo, ali sigurno ne spokoj, već strah ali i nada u pobedu, u tome nije bilo ničega osim hrabrosti i ljubavi. Često želim da hrvatska država u svojim nastojanjima, uspesima ima tu organizaciju, čvrstu stegu u demokratskom društvu koji je tad imala vojska“, rekao je Milanović.

Predsednik udruženja 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovednik Marko Skejo i ove godine obeležio je godišnjicu „Oluje“ u Kninu uzvikujući “Za dom spremni”.

U večernjim satima na Kninskoj tvrdjavi održaće se koncert orkestra Oružanih snaga Hrvatske. Koncert će zbog epidemioloških mera biti održan bez publike ali uz prenos na Hrvatskoj televiziji.

Obeležavanje 26. godišnjice Oluje u Kninu završiće se vatrometom u 22h.

Ovogodišnjoj svečanosti u Kninu ne prisustvuju politički predstavnici srpske manjine.