U Bugarskoj je dogovoren sastav vlade za narednih devet meseci

U Bugarskoj je dogovoren sastav vlade za narednih devet meseci

Predstavnici ključnih bugarskih političkih blokova – GERB-SDS i „Nastavak promena-Demokratska Bugarska“ – Marija Gabrijel i Nikolaj Denkov – postigli su u petak konačan dogovor o sastavu buduće vlade za narednih devet meseci.

Na brifingu u petak, Denkov, kandidat PZ-DB za premijera, saopštio je da su stranke postigle dogovor o sastavu vlade io tome kako da obezbede većinu za ustavnu reformu.

„U ponedeljak u 11.00 vratićemo predsedniku kompletnu fasciklu”, najavio je on, osvrćući se na ispunjenje mandata za formiranje vlade koji je poverio predsednik Rumen Radev.

Denkov je napomenuo da je sastav projekta vlade sa drugim mandatom konsenzusan i izabran je tako da dobije širu podršku u parlamentu.

Kako se očekuje, on će prvih devet meseci biti rotirajući premijer, dok će Marija Gabrijel biti potpredsednica vlade – ministarka spoljnih poslova. U narednih devet meseci oni će zameniti uloge.

Između ostalih kandidata, ministar finansija će postati Asen Vasilev, ko-lider „Nastavak promena“, a ministar odbrane Todor Tagarev, vojni stručnjak čiju su kandidaturu lobirali i proevropski „Nastavak promena“. .

Prošle nedelje je bivša evropska komesarka Marija Gabrijel, koju je za mesto premijera predložio najveći parlamentarni blok u Bugarskoj – GERB-SDS, najavila dogovor sa blokom „PZ-DB“ o formiranju rotirajuće vlade.

U okviru sporazuma, prvih devet meseci vladu će predvoditi Nikolaj Denkov, kandidat za premijera iz PZ-DB, a Gabrijel će biti potpredsednik vlade, ministar spoljnih poslova. Nakon toga će zameniti uloge: Gabrijel će biti na čelu vlade, a Denkov će postati šef Ministarstva spoljnih poslova.

Očekuje se da će time biti stavljena tačka na političku krizu koja je zahvatila Bugarsku u protekle skoro tri godine i koja je već dovela do četiri vanredna parlamentarna izbora. U to vreme, upravo je predsednik zemlje Rumen Radev, poznat po svojim proruskim stavovima, imao ovlašćenja da imenuje tehničke vlade.