U BiH najavljen početak pregovora o sporazumu sa Fronteksom

U BiH najavljen početak pregovora o sporazumu sa Fronteksom

U poseti Bosni i Hercegovini danas i sutra je zamenik generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove (DDG) Oliver Onidi s delegacijom predstavnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), Europola i Agencija EU za azil.

Delegacije EU u BiH je saopštila da su ciljevi posete praćenje kako BIH sprovodi Akcioni plan EU za Zapadni Balkan i razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama BIH za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcionog plana.

Onidi će se sastati s ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, državnim ministrom bezbednosti Nenadom Nešićem i s rukovodiocima iz ministarstava i agencija BiH nadležnih za granicu, upravljanje migracijama, azil, prihvat, viznu politiku, borbu protiv krijumčarenja migrantima i trgovine ljudima.

Tokom posete biće zvaničnog otvoreni pregovori o Statusnom sporazumu BiH sa Fonteksom, najavila je Delegacija EU u BiH.

Taj sporazum će Fronteksu omogućiti da na zahtev BiH rasporedi snage evropske granične i obalske straže na njenoj teritoriji radi podrške upravljanju granicom.

„Jača saradnja u upravljanju granicama biće korisna i za BiH i za EU“, ocenjeno je u saopštenju.

BiH je jedina na Zapadnom Balkanu nema Statusni sporazum s Fronteksom. Otvaranje pregovora o tome je jedan od prioriteta koje BIH treba da ispuni pre sastanka Evropskog saveta u martu, kada će raspravljati o odobravanju početka pretpristupnih pregovora BiH s EU.

Od 2018. godine, kada je veći broj migranata počeo da ulazi u BiH, EU je dala više od 140 miliona evra za podršku upravljanju granicama i zadovoljavanju humanitarnih potreba migranata, stoji u saopštenju.