Slovenci se sve više namerno inficiraju korona virusom zbog lakšeg putovanja

Slovenci se sve više namerno inficiraju korona virusom zbog lakšeg putovanja

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namernog inficiranja korona virusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se prebolevanje kovida-19 tretira kao i imunitet stečen vakcinom.

„Primećujemo trend povećanja broja onih koji žele da se što pre zaraze kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti“, izjavila je danas na konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savet za kovid-19.

Ona je, kako prenosi Hina, istakla da se zbog toga, kao i zbog više zabeleženih slučajeva „varanja“ na testovima za korona virus, razmišlja o restrikcijama, odnosno promeni pravila za putovanja.

Navela je da se izmedju ostalog razmišlja o tome da se oni koji su preboleli kovid-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kad vakcina za imunizaciju većeg dela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namernog izlaganja korona virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

„O ovoj bolesti još uvek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posledice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posledice bolest ima posebno za mladje pacijente, makar su one kod nekih vrlo neugodne“, upozorio je.

Istakao je da je neuporedivo sigurnije sprečiti inficiranje i bolest i vakcinisati se, nego se razboleti i računati da je na taj način stečen imunitet.

Osim toga, svi koji se možda namerno inficiraju u kontaktu s drugima time reskiraju i teži tok bolesti, zato moramo delovati odgovorno i zaštititi sebe i druge, upozorio je Zovko.