Rama očekuje reizbor

Rama očekuje reizbor

Premijer Albanije Edi Rama očekuje pobedu na parlamentarnim izborima koji se održavaju ovog vikenda, da bi mogao da radi na tome da jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope postane „šampion turizma“.

U intervjuu kog je za AP dao u utorak, 20. aprila, Rama je kao „obećavajuće signale“ naveo otvaranje novog međunarodnog aerodroma u nedelju, potpisivanje ugovora o izgradnji još jednog aerodroma 320 kiliometara od obale i pretvaranje glavne teretne luke Drač u destinaciju isključivo za trajekte, jahte i druga turistička plovila. „Na pravom smo putu da zemlju preobrazimo u šampiona turizma na Zapadnom Balkanu“, izjavio je Rama.

Albanija je 2019. privukla oko šest miliona turista i tada je turizam činio devet odsto bruto društvenog proizvoda. Preliminarni podaci Ministarstva turizma za 2020. godinu pokazuju da su prihodi od turizma smanjeni za najmanje 40 odsto zbog pandemije koronavirusa. Noćni policijski sat, pravila društvenog udaljavanja i druge mere protiv virusa koje je propisala vlada uglavnom su uticale na hotele, restorane i kafiće.

Predizborne ankete pokazuju da će Ramina levo orijentisana Socijalistička partija verovatno zauzeti prvo mesto na izborima, navodi AP.

Brisel je dao zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji za početak pregovora o punopravnom članstvu, ali datum prvog sastanka još nije određen.