Protest u Sarajevu zbog vakcina i zdravstvene situacije

Protest u Sarajevu zbog vakcina i zdravstvene situacije

Više stotina građana okupilo se u Sarajevu zbog nenabavke vakcina i ugrožavanja javnog zdravlja, na protestima organizovanim putem društvenih mreža pod nazivom „Borba za život“.

Građani su blokirali glavnu saobraćajnicu kod Parlamentarne skupštine BiH, a nadležnim u transparentima poručuju : „Zaradite platu“, „PCR test obavezan za sve koji ulaze u BiH“, „Dosta je“, „Spavate li mirno“, prenosi Radio slobodna Evropa.

Neformalna grupa „Borba za život“ traži ostavke ili čvrste garancije rukovodstva da će masovna imunizacija započeti do kraja aprila.

Na listi zahteva organizatora nalazi se i smena starog i imenovanje novog saziva Saveta ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije korona virusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahteva postavljen je rok od sedam dana, do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako su naveli u pozivu za proteste , kockanje sa životima građana.