Snažan ciklon paralizuje Bugarsku i Rumuniju

Snažan ciklon paralizuje Bugarsku i Rumuniju

Nakon što je u subotu snažan ciklon doneo olujni vetar u Srbiju, premestio se ka Crnom moru i dodatno ojačao, izazivajući haos u Bugarskoj i Rumuniji. Udari vetra dostigli su i do 115 kilometara na čas, stvarajući opasne uslove na putevima.

Jugoistok Bugarske posebno je pogođen, gde su desetine automobila zaglavljene na putu od Burgasa do Malko Trnova, blizu granice s Turskom, zbog snega i oborenih grana. Apelišu na građane da izbegavaju korišćenje privatnih vozila osim u hitnim situacijama, s obzirom na orkanske vetrove i mećavu koja parališe zemlju.

Dve osobe su izgubile život u Sofiji i Varni nakon što je drveće palo na njih, dok su meteorolozi u jugoistočnom delu Rumunije izdali crveni kod uzbune zbog snažnih kiša i vetrova. U oblasti Dobrudže, između Dunava i Crnog mora, oboreno je na stotine stabala, krovovi su oštećeni, a ulice u Konstanci su poplavljene.

Kako bi se smanjile štete, građanima se preporučuje da obezbede svoje domove zatvaranjem svih vrata i prozora, kao i premeštanjem lakih predmeta u zatvoren prostor. Sve luke su zatvorene, a reaktor iz nuklearne elektrane u Černavodi automatski je isključen iz nacionalnog energetskog sistema kako bi se izbegle potencijalne opasnosti. Očekuje se dalje praćenje situacije i preduzimanje mera kako bi se zaštitila javnost i infrastruktura od posledica snažnog ciklona.