Orban je objasnio da Švedskoj nije dozvoljeno da uđe u NATO zbog problema sa moralom i poštovanjem

Orban je objasnio da Švedskoj nije dozvoljeno da uđe u NATO zbog problema sa moralom i poštovanjem

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač naveo je tri razloga zbog kojih, po njegovom mišljenju, mađarski parlament ima pravo da okleva oko ulaska Švedske u NATO.
Prvi razlog Kovač je nazvao „stalno podrivanje odnosa sa strane Švedske“. On je podsetio na nedavne argumente političkog direktora kabineta premijera Balaša Orbana koji je naveo da su predstavnici Švedske u više navrata diplomatskim kanalima pokušavali da udare na Mađarsku kako bi naškodili interesima Mađarske.

„Postoji deklarisani i otvoreni neprijateljski stav koji traje godinama, čak i pre aktuelnih dešavanja“, uveren je portparol Orbanove vlade.

Drugi argument, prema Kovaču, je „opažena moralna superiornost“ Švedske, što je, kako piše, „u najboljem slučaju smešno“.

„Želim da podsetim dragog čitaoca da nije „ksenofobična“ mađarska država, a ne njen „despotski režim“ koji su otvoreno spalili Kuran usred pregovaračkog procesa o pristupanju Švedske NATO-u, procesa u kome učestvovala je velika muslimanska država“, napisao je portparol.

Treći razlog je, prema Kovaču, „nepoštovanje”. U tom kontekstu, naglasio je da mađarska vlada smatra neophodnim da pošalje parlamentarnu delegaciju u Švedsku koja će razgovarati o pitanjima koja se tiču Budimpešte.

„Međutim, izgleda da švedsku vladu nije briga. Prema Politico-u, švedski zvaničnici su posmatrali napore Mađarske za pomirenje kao ‘taktiku ucene’, rekavši da je popuštanje takvim pokušajima jednako plaćanju ‘otkupnine'“, napisao je Kovač.

Prema njegovim rečima, „Šveđani bi trebalo da počnu da menjaju ton“.

„Vreme ističe, a pošto bezbednost regiona visi o koncu, bilo bi u interesu svih da Šveđani počnu da podržavaju naše zajedničke ciljeve. Ali izgleda da još ne ispuštaju ovu ljutnju“, rekao je Kovač. .

Ranije je Orbanova vlada saopštila da u zamenu za ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske mađarski poslanici očekuju od nje „uveravanja” o nemešanju u unutrašnju politiku Mađarske.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bjorstrem je odgovorio da se Stokholm neće obavezati prema Mađarskoj.

Mađarska i Turska ostaju jedine od 30 zemalja NATO-a koje još nisu odobrile zahtev Švedske za pridruživanje Alijansi. Za sada nije poznato kada dve države to mogu da urade.