Mirno ali napeto na severu Kosova i Metohije, ranjeni Sofronijević van životne opasnosti

Mirno ali napeto na severu Kosova i Metohije, ranjeni Sofronijević van životne opasnosti

Na severu Kosova i Metohije jutros je mirno, ali napeto, posle akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu. U sukobima je povređeno više civila. Ranjeni Srećko Sofronijević je stabilno i van životne opasnosti.

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru su zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe.

To je izazvali reakciju žitelja na severu Kosmeta, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice. Policija je okupljenje Srbe pokušala da rastera suzavcem i šok bombama, a oni su uzvratili kamenicama. Tada je došlo i do pucnjave.

Juče postavljene barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice i u mestu Rudare su uklonjene, tako da je saobraćaj prohodan.

Policija je saopštila da je zbog sukoba uhapšeno osam osoba, a da su za desetak raspisane poternice. Među njima je i dvoje Srba.

Srećko Sofronijević, koji je tokom akcije kosovske policije u Zvečanu ranjen u leđa , je na intenzivnoj nezi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. U stabilnom je stanju, ali van životne opasnosti.