Kurti: Lajčak je u koordinaciji sa Vučićem deformisao dijalog u Briselu

Kurti: Lajčak je u koordinaciji sa Vučićem deformisao dijalog u Briselu

Premijer u Prištini Aljbin Kurti kaže da je posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak „deforimisao“ dijaloga u Briselu, kako je naveo, „u koordinaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, time što je zahtevao formiranje Zajednice srpskih opština kao uslova za dalji tok procesa.

Aljbin Kurti kaže da je na trilateralnom sastanku u Briselu bio izložen scenariju, koji je, kako kaže, Lajčak davno osmislio.

„Dana 14. septembra bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma. Ili ćemo sprovesti sporazum u celini ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi. Ova logika je mrtva i Kosovo neće ići tim putem“, rekao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Povodom neuspele runde dijaloga prošle nedelje u Briselu, Kurti tvrdi kako su „predsednik Srbije i Miroslav Lajčak reagovali sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim zanemarivanjem“.

Kurti podseća da je medijator dijaloga nakon sastanka izdao dokument za koji je rekao da ga je Vučić prihvatio, a Kurti odbio, što, kako kaže, nije tačno.

„Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži“, rekao je Kurti.

Upitan da li će tražiti odgovornost Miroslava Lajčaka, Kurti je rekao da on za svoj rad mora da odgovara institucijama Evropske unije.

„Evropski emisar Lajčak, naravno, nije odgovoran meni kao premijeru. Odgovoran je Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i Evropskom parlamentu. Ono što sam nedavno rekao je više nego dovoljno za ovu odgovornost“, rekao je Kurti.