Hrvatske stranke u BiH predložile ukidanje Federacije

Hrvatske stranke u BiH predložile ukidanje Federacije

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine, koji okuplja najveće hrvatske stranke iz te zemlje, predložio je ukidanje entiteta Federacije BiH, što je reakcija na zajednički predlog SDA i SDP o potpunom razvlašćivanju županija u kojima Hrvati imaju važan uticaj.

Inicijativu o ukidanju skupština i vlada u deset županija predložio je SDP BiH, a to su na jučerašnjem sastanku u Sarajevu podržali čelnici vodeće bošnjačke stranke SDA, koji su ocenili da je to važno zbog racionalizacije vlasti.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH su taj potez nazvali rušenjem Dejtonskog sporazuma i kao odgovor predložili da bi bilo racionalnije ukinuti entitet Federaciju BiH.

Dodaje se da bi tako bilo moguće sprovesti izbornu reformu, o kojoj su poslednjih sedmica intenzivirani razgovori vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka s predstavnicima administracije SAD i EU.

Iz HNS BiH su pojasnili da unutar županija ne postoji nijedan nerešen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

Sporazumom iz Vašingtona 1994. godine, kojem su posredovali SAD, Hrvatska i Turska, zaustavljen je bošnjačko-hrvatski rat i dogovoreno je formiranje Federacije BiH sa deset županija, pri čemu su u šest većina Bošnjaci, a u četiri Hrvati.

Kasnije je Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine utvrđeno da u zemlji postoje dva entiteta – Federacija BiH i Republika Srpska.