EU: Lideri Zapadnog Balkana treba da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid

EU: Lideri Zapadnog Balkana treba da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid

Evropska unija je saopštila da u Evropi nema mesta za negiranje genocida, i da lideri Zapadnog Balkana svojim primerom treba da pokažu da su pokušaji prekrajanja istorije neprihvatljivi.

U zajedničkoj izjavi povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, šef evropske diplomatije Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da „politički lideri na Zapadnom Balkanu moraju da budu predvodnici, priznavanjem šta se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskom promocijom pomirenja kroz suočavanje sa korenima mržnje koja je dovela do genocida“.

„U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, što je u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi. Ne može biti nekažnjivosti. Genocid je genocid, bio on u Srebrenici ili negde drugde“, ocenili su Borel i Varheji.

Dodali su da Evropa „nije zaboravila ni sopstvenu odgovornost što nije bila u stanju da spreči genocid u Srebrenici, jedan od najtežih zločina u modernoj istoriji Evrope“.