Dodik: Nećemo prihvatiti imenovanje Šmita za novog Visokog predstavnika niti njegove ingerencije

Dodik: Nećemo prihvatiti imenovanje Šmita za novog Visokog predstavnika niti njegove ingerencije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH niti bilo kakve njegove ingerencije.

„Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog Visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime niti bilo kakve njegove ingerencije“, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Republike Srpske.

On je naveo da je Savet za provodjenje mira u BiH (PIK) „blefirajući nešto navodno imenovao“, ocenivši da je reč o „neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja“.

Dodik je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Šmita, jer, kako je istakao, on nije formalno ni imenovan.

„Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom Visokom predstavniku, krijući se da je to Nemac iza koga bi, navodno, trebalo da stoji Nemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije uredu, niste upravu, lažete, blefirate i petljate“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska „neće da pristane na takvo blefiranje i blamažu medjunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika“.