BiH obeležava Dan državnosti

BiH obeležava Dan državnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je pre 78 godina održano Prvo zasedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, kao i Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo su deo izuzetno važne građe koja govori o istorijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine, piše Anadolija.

Predsedavajući i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položili su cveće na spomen-obeležju Vječna vatra u Sarajevu.

Uz njih cveće kod Vječne vatre položili su između ostalih i Bakir Izetbegović, zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, delegacije Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) BiH i KS, kao i Koordinacije boračkih organizacija KS, piše Anadolija.