Za ulazaka na Kosovo potreban negativan PCR test

Za ulazaka na Kosovo potreban negativan PCR test

Vlada Kosova odlučila je da građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji ulaze na teritoriju Kosova moraju imati potvrdu o negativnom PCR testu.

Među novim merama su i zabrana javnih okupljanja više od pet osoba, zabrana prisustvovanja verskim obredima, kao i zabrana kretanja građana u periodu od 22:30 do 05:00 u 13 opština na Kosovu.

U saopštenju vlade, koje prenosi Kossev, se navodi da pri ulasku preko Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ nije neophodan negativan PCR test, ukoliko su strani državljani samo u tranzitu i potvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Negativan test nije neophodan ni za one koji preko kopna ulaze na teritoriju Kosova kako bi poleteli sa aerodroma, ali su strani državljani u obavezi da podnesu kartu i daju izjavu na osnovu koje tvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Prevoznicima takođe nije potrebna potvrda o PCR testu, u slučaju da se poštuje međunarodni protokol o prevozu, saopšteno je.

U slučaju organizovanog prevoza autobusom ili kada je reč o redovnoj međunarodnoj tranzitnoj liniji, takođe nije potreban negativan PCR test, ali pod uslovom da se potpiše izjava da će prevoznik sa putnicima napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Za građane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu, neophodno je da podnesu potvrdu o negativnom testu urađenom najviše 72 sata pre ulaska na Kosovo. Test nije neophodan za strane diplomate iz tih zemalja, kao i za članove njihovih porodica.

Od ove odluke izuzeti su i građani ovih zemalja koji se leče na Kosovu. Oni su u obavezi da podnesu potvrdu o negativnom testu urađenom najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo, kao i potvrdu o zakazanom terminu u bolnici. Oni koji poseduju kosovska dokumenta, ali imaju prebivlaište u nekoj od ovih zemalja, takođe su u obavezi da imaju potvrdu o negativnom PCR testu.

Zabrana kretanja od 22:30 do 05:00 uvedena je u opštinama: Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipjan , Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Odlukom je uvedena zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično, a saopšteno je i da su zabranjena sva javna okupljanja, uključujući privatne porodične zabave zabranjena. Među novim merama je i zabrana učešća građana u svim verskim obredima i aktivnostima na celom Kosovu.

Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru i na otvorenom na celoj teritoriji Kosova, uključujući i rad fudbalskih i drugih sportskih škola, održavanje treninga i sličnih aktivnosti, ali su dozvoljeni individualni sportovi.

Ugostiteljskim objektima je prema novoj odluci zabranjen rad u periodu od 22:30 do 05:00.

Naloženo je javnim prevoznicima da obavljaju delatnost sa prepolovljenim kapacitetima svojih vozila u pogledu broja putnika koje prevoze.

Ljudima starijim od od 65 godina i građanima sa hroničnim bolestima dozvoljeno je kretanje u dva termina – u jutarnjim časovima od 05:00-10:00 i u večernjim od 18:00-21:00.

Nove mere stupile su na snagu danom potpisivanja, osim zabrane održavanja rekreativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti u zatvorenom i otvorenom, koja stupa na snagu 30. jula. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *