Kon: Covid-19 nije sezonski virus

Kon: Covid-19 nije sezonski virus

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u trenutnom toku epidemije korona virusa u Srbiji značajno povoljnija situacija u odnosu na prethodni period jer je došlo do maksimuma broja zaraženih i do zaravnjenja, kao i da ti brojevi polako počinju da se spuštaju.

Kon je za RTS rekao da se brojevi novozaraženih smanjuju pune dve nedelje zaredom ali da je to toliko malo da ne bi smelo da se govori o spuštanju, koje se nešto bolje vidi poslednjih nedelju dana.

Prema njegovim rečima, u prvom talasu epidemije, koji je počeo u martu, maksimum u broju zaraženih je bio dostignut u šestoj nedelji epidemije nakon čega su brojevi novozaraženih počeli da padaju, dok je sada situacija utoliko drugačija što maksimum traje dve nedelje, sa većim brojem zaraženih i sa sporijim smanjivanjem brojeva.

KOn je istakao da je sada jasno da nema sezonskog oblika nego da je virus konstantno prisutan i konstantno može da se prenosi, i da to isključivo zavisi od našeg ponašanja.

On je rekao i da je drugi talas epidemije doneo nova saznanja o virusu i njegovom ponašanju u tome da do sada trudnice nisu bile definisane kao posebno rizične, ali da u ovom trenutku postoji koncentracija takvih slučajeva, i da je u Srbiji pet trudnica sa ozbiljnim stanjem.

On je rekao i da Krizni štab za borbu protiv epidemije korona virusa nije razmatrao uvodjenje strožijih mera za državljane okolnih zemalja koji dolaze u Srbiju “zato što mi imamo goru situaciju nego oni oko nas”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *