Torlak ponovo počinje proizvodnju vakcina protiv sezonskog gripa

Torlak ponovo počinje proizvodnju vakcina protiv sezonskog gripa

Institut „Torlak“ će, posle 15 godina, ponovo proizvoditi od 100.000 do 150.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa koja će na jesen biti dostupna građanima, rekla je direktor Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković.

Stoiljkovićeva je precizirala da će ta vakcina, nakon dobijanja dozvole za promet Agencije za lekove biti na raspolaganju građanima tokom oktobra ili početkom novembra.

Ona je za RTS-a rekla da je „Torlak“ i ranije proizvodio vakcinu protiv gripa, od 1962. do 2005. godine. Stojiljkovićeva je rekla da je „Torlak“ ušao u rekonstrukciju proizvodnih pogona zbog potrebe da budu usklađeni sa dobrom proizvođačkom praksom od 2005. godine.

Ona je dodala da se od 2009. godine „Torlak“ priključio projektu za globalni akcioni plan Svetske zdravstvene organizacije za proizvodnju vakcine protiv gripa i da je u taj proces ušao sa još 14 zemalja.

Direktorka je napomenula da je Srbija jedna od tri zemlje koje su do kraja završile taj projekat, usvojile tehnologiju i došle do svoje vakcine protiv gripa.

„Vakcina je trovalentna, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blagog otoka i blaže telesne temperature“, rekla je Stojiljkovićeva.

Prema njenim riječima, „Torlak“ je svakodnevno uključen i u borbu sa koronavirusom, od kada se pojavio u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *