Sukob između Erbasa i Katara ulazi u centar pažnje britanskog suda

Sukob između Erbasa i Katara ulazi u centar pažnje britanskog suda

Erbas (AIR.PA) i Katar ervejz će se suočiti na sudu. Zalivski avioprevoznik će u četvrtak zatražiti od sudije u Ujedinjenom Kraljevstvu da produži nalog koji sprečava Erbas da opozove ugovor za 50 aviona A321neo, do potpunijeg saslušanja.

Erbas je preduzeo izuzetno redak korak zaustavljanja porudžbine u januaru kao odmazdu zbog odbijanja Katara da prihvati isporuke većih aviona A350, navodeći kao razlog prekid u odnosima koji je doveo do suđenja za korporativni razvod.

Katar je prizemljio 23 aviona A350, izražavajući zabrinutost zbog bezbednosnog uticaja praznina u sloju zaštite od groma koji su ostali izloženi napuknutom i pjenušavom bojom.

Kažu da neće poduzeti dalje isporuke dok se uzrok formalno ne objasni i tuži Erbas za stalno rastuću kompenzaciju koja sada premašuje milijardu dolara.

Najveći svetski proizvođač aviona priznao je probleme sa kvalitetom mlaznjaka, ali insistira da je šteta u granicama bezbednosnih tolerancija, napominjući da evropski regulatori smatraju da su avioni bezbedni za upotrebu i da druge avio-kompanije nastavljaju da lete njima.

Šefovi avio-kompanija koje je kontaktirao Rojters nisu delili zabrinutost Katara oko upotrebe A350, ali su izrazili rastuću zabrinutost zbog razmera spora koji je poremetio širok konsenzus industrije o bezbednosti i stvorio trag zamršenih dokumenata.

„To nije dobro za industriju. Obe strane moraju to da izvuku iz sudnice i nađu dogovor“, rekao je Rojtersu izvršni direktor jednog Erbasovog klijenta.

Nekoliko industrijskih igrača ponudilo je posredovanje, ali za sada nema znakova bilo kakvog pomaka, iako nijedna strana nije definitivno zatvorila vrata diskusiji, a Erbas je rekao da želi „prijateljsko“ rešenje.

Saslušanje u četvrtak biće prvi lični sukob nakon što su proceduralne sednice održane onlajn zbog ograničenja COVID-19.

Izjave date pre neobičnog saslušanja bacaju novo svetlo na industrijsko planiranje i detalje pregovora o avionima koji se obično drže u tajnosti.

Slučaj je takođe osvetlio delikatne odnose između Francuske, gde je sedište Erbasa, i jednog od njenih najbližih saveznika u Zalivu u trenutku kada je uloga Katara kao proizvođača gasa došla do izražaja dok Evropa pokušava da smanji svoje oslanjanje na Rusiju.

Da bi odlučivao o zahtevu Katara za zabranu, sudija će odmeriti koja strana ima najviše da izgubi ako se ugovor A321 ukine i u kojoj meri je avion jedinstven u svojoj kategoriji. To pitanje je u srcu Erbasove borbe za prodaju sa rivalskim Boingom na najprometnijem delu tržišta.

Erbas je nadmašio Boing oko četiri prema jedan na vrhu tržišta za avione sa jednim prolazom, a glavni operativni direktor Kristijan Šerer rekao je prošle godine da A321neo ima „neuporedive sposobnosti (i) ekonomičnost rada“.

Međutim, u izjavama koje su prethodno dostavljene sudu, Erbas je rekao da bi Katar ervejz mogao da zameni otkazani A321neo sa konkurentskim Boingom 737 MAKS, koji je privremeno naručio u decembru, ili Airbus mlaznjacima dostupnim od lizing kompanija.

Slučaj je takođe dao uvid u ulog koji su uključeni jer se lizing kompanije bave neujednačenim oporavkom dok čekaju da stope zakupa dostignu nivoe koje su planirale pre pandemije.

Erbas je rekao da kompanije za sudski lizing traže domove za 80 aviona A320 i 48 A321 u 2023. – što je relativno visok broj godinu dana pre isporuke, prema tržišnim izvorima.

„To pokazuje da zakupci veruju da će tržište zakupa krenuti naviše i da se suzdržavaju pre nego što plasiraju avione nabavljene pre pandemije – ali to je opasna igra“, rekao je savetnik za avijaciju Bertrand Grabovski.

Katar ervejz je zauzvrat otkrio detaljne detalje planova proizvoda za A321neo, uključujući kontrole pedala za sedišta i toalete prilagođene onima na luksuznom A380 superjumbo. Takvi detalji se obično ljubomorno čuvaju sve dok avio-kompanije nisu spremne da ih otkriju u visokokonkurentnoj turističkoj industriji.

Posle blistavog postupka na Višem sudu u Londonu ovog meseca, dve strane idu na potencijalno neugodan sastanak na najvećem godišnjem događaju avio-industrije u junu, koji je premešten u Katar zbog ograničenja putovanja u Kini.

Vili Volš, šef Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja, rekao je u sredu da ne očekuje da će spor odvratiti pažnju od sastanka koji će se verovatno fokusirati na uticaj sukoba u Ukrajini.