Sud u Keniji naložio zaustavljanje masovnog otpuštanja moderatora Fejsbuka

Sud u Keniji naložio zaustavljanje masovnog otpuštanja moderatora Fejsbuka

Kenijski sud je u petak naredio suspenziju masovnog otpuštanja niza moderatora sadržaja od strane podizvođača Facebook-ove matične kompanije Meta i naložio gigantu društvenih medija da pruži savete zaposlenima.

Ukupno 184 moderatora koje je u Najrobiju zaposlila Sama, firma za spoljne poslove za Metu, podnela su tužbu u martu, tvrdeći da je njihovo otpuštanje „nezakonito“.

U presudi od 142 stranice, sudija radnog suda Biram Ongaia rekao je da su Meta i Sama bili „suzdržani od raskida ugovora“ dok se ne odluči tužba kojom se osporava zakonitost otpuštanja.

„Ovim se izdaje privremena naredba da se svi ugovori koji su prestali pre rešavanja zahteva budu produženi“ do rešavanja slučaja, dodao je sudija.

Ongaja je takođe zabranio novoj Facebook-ovoj firmi za spoljne poslove, Majorel sa sedištem u Luksemburgu, da stavi moderatore na crnu listu da se prijave za iste uloge.

Meti — koja takođe poseduje Instagram i VhatsApp — takođe je naređeno da „pruži odgovarajuću medicinsku, psihijatrijsku i psihološku negu podnosiocima peticije i drugim moderatorima Facebook sadržaja“.

Kompanija je saopštila sudu da namerava da uloži žalbu na presudu.

Tehnološki velikan sa sedištem u Kaliforniji smatra da nema zvanično prisustvo u toj istočnoafričkoj zemlji i da podnosioci žalbe nisu zaposleni u Meta.

Advokat podnosioca peticije Mersi Mutemi rekla je da je „kritično što je sud utvrdio da je Fejsbuk pravi poslodavac njegovih moderatora”, dodajući da su „veoma zadovoljni” naredbama.

„Ova presuda nije važna samo za podnosioce peticije, već i za čitavu industriju društvenih medija i veštačke inteligencije“, rekao je Mutemi u saopštenju.

Britanska pravna aktivistička firma Fokglove, koja podržava slučaj, rekla je da je ta presuda „veliki udarac modelu spoljnih poslova koji Fejsbuk koristi da bi izbegao odgovornost za svoje ključne radnike u oblasti bezbednosti“.

Meta se suočila sa preispitivanjem uslova rada moderatora sadržaja koji kažu da provode sate fokusirani na objave koje izazivaju mržnju, uznemirujuće, bez obzira na njihovo dobro.

Kompanija se suočava sa još dva pravna slučaja u Keniji.

Godine 2022., bivši južnoafrički radnik Same, Daniel Motaung, podneo je žalbu u Keniji protiv Same i Fejsbuka, tvrdeći, između ostalog, o lošim uslovima rada i nedostatku podrške za mentalno zdravlje.

Sud za radne odnose u Najrobiju proglasio je u februaru da ima nadležnost da sudi Motaungovom slučaju. Meta je uložio žalbu na odluku.

Gigant društvenih medija takođe se suočava sa još jednom pritužbom u Keniji, gde su lokalna nevladina organizacija i dva građanina Etiopije optužili Metu da nije delovao protiv govora mržnje na internetu u Africi.

Podnosioci žalbe su naveli da je ova neaktivnost rezultirala ubistvom univerzitetskog profesora u Etiopiji i pozvali su na stvaranje fonda od 1,6 milijardi dolara za obeštećenje žrtava.

AFP je uključen u partnerstvo sa kompanijom Meta koja pruža usluge provere činjenica u Aziji i Pacifiku, Evropi, Bliskom istoku, Latinskoj Americi i Africi.