SAD zahvaljuju Rusiji što je vratila astronauta na Zemlju

NASA je zahvalna Roskosmosu na bezbednom povratku astronauta Marka Vande Heija.

NASA je zahvalila svom ruskom kolegi, Roskosmosu, što je bezbedno vratio američkog astronauta Marka Vande Heija na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice prema rasporedu.

Vande Hei se u sredu vratio na zemlju sa svojim saputnicima na ISS, Petrom Dubrovom i Antonom Škaplerovom iz Rusije, stigavši u kapsuli Sojuza tačno po rasporedu. Trio je vraćen u ruske lansirne pogone na Bajkonuru u Kazahstanu, a Vande Hei će se odatle vratiti kući u Hjuston.

Vande Hei je zvanično postao američki astronaut koji je najduže putovao u svemir od lansiranja na ISS sa Dubrovom u aprilu 2021. Obojica su obišli Zemlju 5.680 puta, putujući preko 150 miliona milja.

Zahvalivši se „našim partnerima iz Roskosmosa“, NASA-in pomoćnik administratora Direkcije misije za ljudska istraživanja i operacije Keti Lueders govorila je o svemirskim timovima dve zemlje kao o jednoj jedinici, izjavivši u četvrtak na virtuelnoj konferenciji za novinare: „Bezbedno smo doveli Marka Vande Heija kuća.“

Čak i dok se Vašington mučio da zabrani ruskom pristupu vazduhoplovnoj i tehnološkoj robi nizom kažnjavajućih sankcija, izgleda da NASA nije promenila svoje planove u vezi sa slanjem američkih članova posade na ISS, i očigledno se i dalje nada da će zadržati svemirsku stanicu. međunarodnog.”

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin više puta je trolio svoje američke kolege oko sudbine ISS-a usled američkih sankcija, sugerišući da zapadni astronauti zaglavljeni u spoljnoj orbiti mogu jednostavno da odlete kući „na svojim metlama“ jer ne mogu da koriste sankcionisanu rusku raketu motora ili upozorenje da bi bez pristupa delovima za popravku ISS mogao da pokvari i sleti na Kinu ili Indiju. Nedavno je na Telegramu objavljen video koji pokazuje da je Vande Hei ostavljena na ISS-u, što je razbesnelo zapadne medije. Međutim, ispostavilo se da je to bila prevara.

Međutim, čini se da je agencija ozbiljna u pogledu zatvaranja projekata koje je ranije sprovodila zajedno sa evropskim i američkim astronautima. Roskosmos više neće održavati raketne motore RD-181 koji su trenutno u vlasništvu SAD, niti će više isporučivati takve motore naciji, a i dalje je nejasno da li će na ISS-u u budućnosti biti zajedničkih misija sa SAD ili Evropom. .

Na ISS-u su ostali NASA-ini astronauti Tom Maršburn, Raja Čari i Kajla Baron, zajedno sa astronautom Evropske svemirske agencije Matijasom Maurerom i ruskim kosmonautima Olegom Artemjevim, Denisom Matvejevim i Sergejem Korsakovom.