Rezultati mera u Kragujevcu tek za tri nedelje

Rezultati mera u Kragujevcu tek za tri nedelje

Epidemiološka situacija trenutno je u Kragujevcu alarmantna, ali se nadamo da bi mere preporučene u vanrednoj situaciji mogle da daju efekat za 3 nedelje, rekao je zamenik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić. On je objasnio da to znači da ćemo tada beležiti smanjenje broja inficiranih korona virusom

Da podsetimo, ukupan broj zaraženih od početka epidemije do danas je 371 u Kragujevcu, odnosno 468 u Šumadiji (Aranđelovac 33, Topola 12, Rača 19, Batočina 11, Lapovo 3, Knić 19 pacijenata). 

Delić je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije rekao da je najveći procenat zaraženih u mlađoj populaciji koja se inficirala na masovnim skupovima, piše Beta.

– Sada već imamo drugu fazu da dolazi do transmisije na članove domaćinstva, tako da je situacija u ovom trenutku alarmantna, rekao je epidemiolog.

Zamenik direktora Kliničkog centra Slavko Knežević je rekao je da je u Kliničkom centru koji pokriva šest regiona u Srbiji hospitalizovano 87 pacijenata, od čega je kod 60 potvrđena infekcija korona virusom, dok ostali koji imaju klinični sliku čekaju potvrdu rezultata testiranja.

Od ovog broja sedmoro pacijenata je na respiratorima, kod njih četvoro dokazana infekcija, a troje čeka na rezultat, ali je njihovo stanje takvo da zahteva respirator.

Prema rečima Kneževića, KC Kragujevac ima četiri kovid bolnice sa 170 hospitalnih mesta i 51 u intenzivnoj nezi. Za rad u kovid bolnicama angažovano je oko 320 zdravstvenih radnika.

Knežević je rekao da postoji i porodilište za pacijentkinje sa kovidom gde je pre tri dana obavljen jedan porođaj.

Odvojen je i deo koji se bavi hemodijalizom pacijenata pozitivnih na Covid-19, čiji je kapacitet 12 pacijenata dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *