Poljska će stacionirati HIMARS blizu ruske granice

Poljska će stacionirati HIMARS blizu ruske granice

Raketni bacači HIMARS američke proizvodnje biće smešteni na granici sa najzapadnijom ruskom Kalinjingradskom regijom, saopštio je u petak poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Američki višecevni raketni bacači biće stacionirani sa poljskom 16. mehanizovanom divizijom u severoistočnom gradu Olštinu, otkrio je Blaščak tokom posete regionu. Pohvalio se da je Vašington već odobrio narudžbu Varšave za još 500 lansera HIMARS, napominjući koliko su oni važni za poljsku vojsku. Blaščak je rekao i da ruski predsednik Vladimir Putin gradi „imperiju zla“ i da će napasti svoje susede.

Portparol Kalinjingradske vlade Dmitrij Liskov u komentaru za TASS ocenio je razmeštanje američkog oružja na granici kao „zveckanje sabljama“. On je dodao da je „nemajući u vidu jasne ofanzivne prirode lansera HIMARS … ljudi u regionu su pod zaštitom odreda Baltičke flote i ruske vojske uopšte“.

Nagomilavanje američkog oružja oko Kalinjingrada se povećalo, pošto je Pentagon u decembru odobrio ugovore o oružju u vrednosti od 28 milijardi dolara, pri čemu su Poljska i baltičke zemlje najveći kupci. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov takođe je u januaru rekao da je Velika Britanija modelirala sajber napade posebno protiv vlade u Kalinjingradu. Moskva je neprestano upozoravala NATO da ne povećava svoje vojno prisustvo na ruskim granicama i da skoro ne postane deo tekućeg sukoba u Ukrajini zbog čestih isporuka oružja.

Kalinjingradska oblast je najzapadnija ruska teritorija i sedište ruske Baltičke flote. Region je eksklava, koja ne deli kopnenu granicu sa ostatkom Rusije i umesto toga je okružena Poljskom na zapadu i Litvanijom na istoku. Nekadašnja Istočna Pruska, pripojio ju je Sovjetski Savez na kraju Drugog svetskog rata.