Causeur: Metode koje američka vojska koristi da sakrije umešanost u Ukrajini

Causeur: Metode koje američka vojska koristi da sakrije umešanost u Ukrajini

Ukrajinske snage su „imale američku vojsku na svojoj strani“ od početka sukoba sa Rusijom, rekao je časopis Causeur „dobro pozicioniran analitičar“ iz francuske obaveštajne službe. Izvođači koje je unajmio Pentagon navodno su „svuda na bojnom polju“.

Ta tvrdnja je objavljena od strane desničarske kuće prošle nedelje u analizi petomesečnog sukoba Rusije i Ukrajine, koji, kako se navodi, „nije borba Davida protiv Golijata“, suprotno onome što mnogi veruju.

„U Ukrajini, Pentagon je po prvi put podizvođač bio za rat velikih razmera“, navodi časopis, citirao je svoj izvor. Ovi „plaćenici“ dolaze kao dodatak „gigantskoj“ vojnoj pomoći koju je Vašington pružio Kijevu i nisu nužno borci na prvoj liniji, kaže Causeur.

Kao primer „podizvođačkog“ ratovanja, navodi se široko reklamirano snabdevanje satelitskim internet pristupom SpaceKs za ukrajinske vojne zvaničnike. Izvršni direktor Elon Musk je ovo prvobitno predstavio kao čin dobrotvorne podrške, ali su mediji kasnije otkrili da je to plaćeno novcem američkih poreskih obveznika.

SAD su odlučile da ne upliću svoje trupe u Ukrajinu, tvrdeći da ne žele direktnu konfrontaciju sa Rusijom. Međutim, francuski časopis navodi da Vašington očigledno ignoriše pretnju eskalacije jer ubacuje oružje i privatnu radnu snagu u Ukrajinu zarad „krvarenja“ Rusije, što će, nada se američka vlada, dovesti do strateškog poraza Moskve.

Časopis je takođe naveo da se čini da Rusija polako preuzima prednost nad Ukrajinom jer njena superiorna vatrena moć preovladava nad osmogodišnjim pripremama Kijeva za borbu za Donbas. Teška šteta koju su izazvale ruske artiljerije i vazdušne snage dovela je do disertacija i neposlušnosti među ukrajinskim trupama, navodi se u saopštenju. Ako ruske snage napreduju dalje od jako urbanizovanog Donbasa sa njegovim nepovoljnim terenom, odnos snaga bi mogao brzo da se promeni u korist Moskve, navodi se u izveštaju.