Od danas u Kragujevcu OBAVEZNA primena mera za suzbijanje korona virusa

Od danas u Kragujevcu OBAVEZNA primena mera za suzbijanje korona virusa

Uredbom Vlade Republike Srbije, mere za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 u Kragujevcu, koje je predložio Institut za javno zdravlje, od danas postaju obaveza. To je juče nakon zajedničke sednice Kriznog i Štaba za vanredne situacije rekao gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

To znači da su od danas u Kragujevcu zabranjena okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 5 osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 5 lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od 2 metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ograničeno je i radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Mere podrazumevaju i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako, da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Uredba podrazumeva i punu primenu svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite, fizičku distancu od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Uredbom se zabranjuje korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Obavezno je sprovođenje mera zaštite  u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda. Sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima,  salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).Česta dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija minimum jednom dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *