Nova modularna puška “ Zastava oružje“ prošla testove

Nova modularna puška “ Zastava oružje“ prošla testove

Vojska Srbije uvela je novo streljačko naoružanje koje prvi put ima modularnu pušku koja menja kalibar u odnosu na municiju. Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša, piše RTS.

Ova puška je postala deo srpskog naoružanja, a pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom. Sve to zajedno treba da značajno poveća ubojitost naše pešadije za 30 do 50 odsto, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka u poluautomatskom režimu uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi.

– Puška je do sada završila najveći broj testova što znači 95 odsto su to mehanički testovi. Šokove, udare, blato, pesak, vodu – izdržala je uspešno proveru pouzdanosti i izdržljivosti, objašnjava Nenad Miloradović iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ova modularna puška u potpunosti je domaći proizvod i produkt je kragujevačke fabrike oružja i značajna je zbog toga što može da menja dva kalibra – 7,62 i 6,5 mm, a kalibar 6,5 mm se izuzetno pokazao u testovima i odgovara svim potrebama i prilagođava se različitim zadacima.

– Ovde smo pokazali kao proizvođač, da se radi o jednom velikom skoku u odnosu na prethodnu generaciju i po pitanju efikasnosti i po pitanju ergonomije i po pitanju lakoće upotrebe sredstva iz nove generacije, ističe Aleksandar Mladenović iz „Zastava oružja”.

Osnova svega toga je, kaže, novi metak 6,5 milimetara koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška „M19 6,5/7,62 mm“ koja je nedavno uvedena u naoružanje.

Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima – dnevni i refleksni optički nišan koji spada u standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pešadijskog odeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odeljenja i u noćnim dejstvima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *