NASA odlaže debitantsko putovanje Boing Starlajnera sa posadom

NASA odlaže debitantsko putovanje Boing Starlajnera sa posadom

Prva Boingova misija koja je prevozila astronaute u svemir u svojoj kapsuli Starliner odložena je najmanje do leta, rekao je zvaničnik NASA-e u četvrtak, prenosi Rojters.

Prethodno planirana za kraj aprila, misija Starlajner sada bi trebalo da bude lansirana nakon privatne misije astronauta koja je zakazana za maj „dok timovi procenjuju spremnost i završe rad na verifikaciji” za svemirsku letelicu, rekla je na Tviteru šefica svemirskih operacija NASA-e Keti Lueders. Ona nije dala više detalja o razlozima kašnjenja.

Starlajnerova debitantska misija sa posadom, koja će odvesti komandanta Butča Vilmora i pilota Suni Vilijams, do Međunarodne svemirske stanice biće ključni trenutak za Boingovu svemirsku jedinicu. Predstavlja poslednji probni let svemirske letelice pre nego što se pridružio rivalskoj SpaceKs-ovoj kapsuli Crev Dragon kao druga vožnja u orbitu koju je odobrila NASA.

Stiv Stič, šef NASA-inog komercijalnog programa posade, rekao je u intervjuu za Rojters pre nego što je najavljeno odlaganje da je proces sertifikacije za svemirsku letelicu trajao „malo duže nego što smo očekivali“ i da je „puno posla“.

Uspešna desetodnevna probna misija sa Starlajnerom usidrenim u svemirsku stanicu, orbitalnu istraživačku laboratoriju oko 250 milja visoko u Zemljinoj orbiti, označila bi ključnu prekretnicu. Boeing se borio da se takmiči sa SpaceKs-om Elona Maska na tržištu u nastajanju privatnih letova astronauta.

Pronalaženje novog datuma lansiranja nakon aprila je komplikovano zbog gustog saobraćaja na svemirskoj stanici u narednih nekoliko meseci i gustog rasporeda za Starlajnerovog provajdera lansiranja, zajedničkog preduzeća Boeing-Lockheed (LMT.N) United Launch Alliance, zvaničnici Boeinga i NASA-e rekao.

Do kašnjenja dolazi pošto su Boeing i NASA izvršili dodatna testiranja na nekoliko oblasti letelice.

Softverski inženjeri Boinga sprovode testove sa Starlajnerovim ručnim sistemom letenja koji se koristi kao rezervna kopija u slučaju da softver za automatizovano letenje svemirske letelice pokvari, rekao je Stič.

Portparol Boinga je rekao da je fokus tog testiranja na „dodatnom redundantnosti u hitnim slučajevima“.

Razmišljanja o litijum-jonskim baterijama koje su kritične za misiju i maloj šansi da se pregreju dok je svemirska letelica pričvršćena za stanicu takođe su trajala više vremena nego što se očekivalo, rekao je Stič.

Na nedavnom tehničkom sastanku pre leta sa zvaničnicima Boeinga i NASA-e, glavni službenik za bezbednost svemirske stanice i predstavnici NASA-ine kancelarije za astronaute nisu se složili sa Boingovim planovima da nastavi sa misijom, navodeći zabrinutost zbog baterija, prema osobi koja je prisustvovala sastancima.

Ali ti zvaničnici NASA-e su se na kraju složili sa Boingom i ostalima u saveznoj svemirskoj agenciji da su šanse za nesreću baterije koja bi ugrozila posadu male, rekla je osoba koja je zatražila anonimnost da bi razgovarala o razmatranjima pre leta.

Boeing takođe razmatra redizajn baterija i plan za dodavanje zaštite u slučaju da se jedna pregreje, rekao je Stich. SpaceKs, koji je već obavio sedam misija sa posadom za NASA-u od 2020. godine, redizajnirao je baterije svoje svemirske letelice u jednom trenutku, rekao je on.

„Naravno, oni imaju luksuz da imaju mnogo znanja o baterijama u Tesli (TSLA.O)“, rekao je Stič, misleći na vođu proizvođača električnih automobila Maska.

Boeing je u saopštenju u sredu rekao da nije imao problema sa Starlajnerovim baterijama tokom testova.

„Boing je sproveo više desetina termičkih testova baterije Starliner, stresajući ćelije baterije iznad predviđenih granica. Nijedan problem se nije pojavio“, saopštila je kompanija.

Stich je priznao da je tokom sastanaka bilo „malih neslaganja“ oko toga kako bi se potencijalni kvar jedne od ćelija baterije mogao proširiti na druge ćelije. Rekao je da nije bilo neuspeha na testiranju, ali je dodao da je ponekad ćelija „malo van ravnoteže“ tokom prošlih testova.

Brige u vezi sa Starliner baterijom i očekivane nadogradnje, koje ranije nisu bile prijavljene, dodale bi rastuću listu testova i redizajniranja sa kojima se Boeing suočio pre nego što krene u dugo očekivanu operativnu fazu svog NASA ugovora: šest misija astronauta je završeno. narednih nekoliko godina.

NASA je nadgledala razvoj Starlajnera u okviru ugovora vrednog 4,5 milijardi dolara dodeljenog 2014. Oko 80 grešaka u softveru prekinulo je početni probni let Starlajnera bez posade 2019. Kapsula je uspešno ponovila tu misiju 2022. godine.

Boeing takođe planira da redizajnira sistem koji odvaja Starlajnerov glavni modul posade od njegovog servisnog modula, deo prtljažnika koji sadrži potisnike koji se odbacuje pre nego što se letelica vrati na Zemlju, rekao je Stič.

Federalni podaci o nabavkama pokazuju da je NASA pristala da plati Boingu najmanje 24,8 miliona dolara za nadogradnju tog sistema.

Boing je prošle godine takođe odlučio da redizajnira ventile na Starlajnerovom pogonskom sistemu kako bi sprečio da se zatvore pre lansiranja, što je izazvalo dugo odlaganje 2021.

NASA i Boingov cilj da ventili budu redizajnirani za buduće misije pokrenuli su spor sa dobavljačem Boingovog pogonskog sistema. Aerodžet Roketdajn (AJRD.N) okrivio je Boing za probleme, odbijajući da plati redizajn, preneo je Rojters prošle godine.

Boeing je sada isključio Aerodžet iz procesa redizajniranja i sarađuje direktno sa Aerojetovim dobavljačem ventila, kompanijom Marotta iz Nju Džersija, rekla je osoba uključena u proces koja je tražila da ne bude identifikovana.

Aerodžet i Marota su odbili da komentarišu. Boing je rekao da „radimo sa Marotom na redizajniranju ventila“.