Kragujevac: Povećan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja

Kragujevac: Povećan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja

Tokom ove nedelje povećan je broj pregleda u respiratornoj Kovid ambulanti Doma zdravlja u Kragujevcu. Sa prošlonedeljnih oko 150 pregleda dnevno, sada se beleži oko 250.

Prema rečima dr Vasilije Antić, direktor kragujevačkog Doma zdravlja, najviše je radno aktivnog stanovništa od 20 do 50 godina, a na preglede dolaze i svi članovi po jednom domaćinstvu.

– Povećava se i broj pacijenata koji se zbog upale pluća i teže kliničke slike upućuje na bolničko lečenje, rekao je Antić.

On je dodao da su prošle godine, u novembru i decembru, van korone imali prosečno od 1.000 do 1.500 pacijenata sa respiratornim simptomima, pa u istom periodu ove godine očekuju veći pritisak, zbog čega već sada povećavaju broj ekipa koje rade preglede.

– Otvaraćemo nove ambulante, a zbog opasnosti od premora i zaražavanja zdravstvenih radnika, neke usluge moraćemo da umanjimo, istakao je Antić.

On je poručio da svaki boravak u zatvorenom prostoru predstavlja rizik od zaražavanja koronom, zbog čega apeluje na smanjivanje broja kontakata i izlazak samo za ono što je neophodno.