Konstituisan novi saziv Skupštine Srbije

Konstituisan novi saziv Skupštine Srbije

Polaganjem zakletve narodnih poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije. Predsedavajuća na konstitutivnoj sednici, najstarija poslanica Smilja Tišma, prethodno je konstatovala da je verifikaciona komisija sačinila izveštaj o sprovedenim izborima. Zasedanje se održavalo uz mere zaštite zbog koronavirusa. Predvođeni raščinjenim monahom Antonijem Davidovićem, okupljeni građani bacali su jaja i paradajz na stepenište ispred Skupštine.

Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrdjivanje mandata svim narodnim poslanicima. 

Prisutni poslanici položili su i potpisali zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“. 

Predsedavajuća sednice, najstariji poslanik Smilja Tišma (91) rekla je da će poslanici o datumu održavanja sednice biti naknadno obavešteni. Kako je rekla, narodni poslanici sada imaju obavezu da formiraju poslaničke klubove i da tu odluku, kao i imena predsednika i zamenika predsednika poslaničkog kluba predaju na pisarnici. 

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *