Vlasti Havaja: Priobalne vode Lahaine nisu značajan rizik za zdravlje nakon požara

Vlasti Havaja: Priobalne vode Lahaine nisu značajan rizik za zdravlje nakon požara

Vlasti Havaja objavile su da priobalne vode grada Lahaine, pogođenog nedavnim šumskim požarima, ne predstavljaju značajan rizik po ljudsko zdravlje i da je tamo bezbedno surfovati i plivati.

Odluka Državnog ministarstva zdravlja, objavljena u četvrtak, zasnovana je na rezultatima testova uzorkovanja vode koje su prikupile grupe uključujući istraživače Univerziteta na Havajima, Surfrider fondaciju i državno Ministarstvo za zemljište i prirodne resurse.

Iako se čišćenje od šumskog požara nastavlja od 8. avgusta, vlasti nastavljaju da ograničavaju pristup nekim priobalnim oblastima u blizini zapaljene zone grada Mauija, a rekreacija na ovim mestima neće biti dozvoljena.

Stanovnicima i posetiocima poručuje se da ograniče izloženost vodama kod Lahaine, a takođe im se preporučuje da izbegavaju konzumiranje ribe iz ovih voda.

Vode Lahaine su popularne među surferima, plivačima i ronjenicima, ali od požara, turističke kompanije su promenile rute, često obilazeći grebene Zapadnog Mauija na severu ili jugu.

Istraživanja koja su sproveli naučnici obuhvatila su procenu hranljivih materija, metala i hemije karbonata, kao i testiranje metala i poliaromatičnih ugljovodonika od strane Surfrider fondacije.

Šumski požar na Mauiju pruža priliku naučnicima da istraže kako hemikalije i metali iz spaljene plastike, boje i baterija mogu uticati na ekosisteme grebena, što je jedinstvena situacija u svetu.