Guverner Kalifornije želi da ograniči upotrebu pametnih telefona u školama

Guverner Kalifornije želi da ograniči upotrebu pametnih telefona u školama

Guverner Kalifornije Gevin Njusom saopštio je u utorak da želi da učenicima ograniči upotrebu pametnih telefona tokom školskog dana, navodeći rizike za mentalno zdravlje.

Ovo saopštenje, koje je prvi preneo Politiko, dolazi dan nakon što je američki hirurg Vivek Murti pozvao Kongres da zahteva poruke upozorenja na platformama društvenih medija i njihov uticaj na mlade ljude. Njusom je rekao da planira da se nadoveže na zakon koji je potpisao 2019. godine koji ovlašćuje školske okruge da ograniče ili zabrane upotrebu pametnih telefona od strane učenika dok su u školi ili pod nadzorom školskog zaposlenog.

„Kao što je generalni hirurg potvrdio, društveni mediji štete mentalnom zdravlju naše omladine“, naveo je demokratski guverner u saopštenju. „Radujem se saradnji sa zakonodavstvom na ograničavanju upotrebe pametnih telefona tokom školskog dana. Kada su deca i tinejdžeri u školi, trebalo bi da budu fokusirani na svoje učenje, a ne na ekrane.”

Nevsomova kancelarija nije dala više detalja o predlogu. To dolazi usred rastuće debate širom zemlje o tome kako se pozabaviti uticajima korišćenja društvenih medija i pametnih telefona, posebno na mlade ljude. Neki tinejdžeri su se obavezali da će se kloniti društvenih medija kako bi poboljšali svoje mentalno zdravlje i pomogli im da se fokusiraju na školske i vannastavne aktivnosti.

Na Floridi, republikanski guverner Ron DeSantis ranije ove godine potpisao je jednu od najrestriktivnijih zabrana u zemlji da deca koriste društvene medije. Zakonodavna skupština države Njujork usvojila je ranije ovog meseca zakon koji će omogućiti roditeljima da blokiraju svoju decu da dobijaju postove na društvenim mrežama koje im predlaže algoritam platforme.

U Kaliforniji, predlog za kažnjavanje platformi društvenih medija za decu zavisnicu nije uspeo da postane zakon poslednjih godina. Ali predlog zakona državnog senatora Nensi Skiner, demokrate koja predstavlja Berkli, kojim bi se zabranilo onlajn platformama da obezbeđuju sadržaje zavisnosti maloletnicima prošao je državni Senat u maju i zakazan je za saslušanje odbora u Skupštini sledećeg meseca.

Odbor objedinjenog školskog okruga Los Anđelesa glasao je u utorak da okrug razvije politike koje zabranjuju učenicima da koriste mobilne telefone tokom celog školskog dana.

Državni senator Henri Stern, demokrata koji predstavlja deo oblasti Los Anđelesa, predstavio je ove godine zakon o proširenju nadležnosti školskih okruga kako bi se ograničila upotreba društvenih medija učenika u školama. Stern je rekao da bi bio spreman da povuče svoj zakon, koji je već prošao u Senatu, ako poslanici i Njusom mogu da iznađu bolje rešenje. Stern je rekao da je poslao poruku Njusomu da mu se zahvali nakon guvernerove objave.

„Preteško je za svakog nastavnika, svaku školu ili svakog roditelja da to sami shvate“, rekao je Stern. „Postoje slučajevi kada vlada jednostavno mora da se umeša i donese neka veća pravila.“