Kon: Beograd najveće žarište korona virusa u Srbiji

Kon: Beograd najveće žarište korona virusa u Srbiji

Beograd je najveće žarište koronavirusa i ovo do sada nismo videli, upozorio je večeras epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon i naglasio da vremena za uveravanja više nema i da su maske jedina barijera koja će sprečiti dalje širenje virusa.

„Današnji visok broj novozaraženih nije neočekivan, ali je situacija posebno kritična u Beogradu, imamo ozbiljan skok posebno, danas 590. To se nije dešavalo, bar ne do sada. Povećan je broj onih koji se javljaju u kovid ambulante kao i onih koji imaju sumnju pa rade bris. I kod njih je oko 40 odsto pozitivnih“ naveo je Kon u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije (RTS) i naglasio da se „situacija ubrzano pogoršava“.

Kon je rekao da medicinski deo Kriznog štaba donosi preporuke o kojima na kraju odlučuje Vlada, i da su inspekcije i komunalna služba su na terenu, ali da se i dalje organizuju zabave.

„Ne pominjemo mi zabave slučajno, jer nemate prenošenje po školama. Jedino što vidimo jeste da sve kreće od zabava, raznih skupova, privatnih proslava“, upozorio je Kon.

On je naglasio da će, „ako ne postoji barijera, odnosno maske, morati da se uradi nešto drugo“, sugerišući da maske treba nosti i napolju“ i da, ako se to ne bude poštovalo, „onda mora da se menja zakonski okvir“.