Dr Janković: Virus i dalje ima potencijal širenja

Dr Janković: Virus i dalje ima potencijal širenja

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da se u kontekstu brojeva može govoriti o zaravnjenju epidemiološke krive u Srbiji ali je upozorio da još postoji potencijal da se situacija poboljša ili pogorša ukoliko se ne nastavi rigorozno sprovođenje mera.

Janković je za televiziju Pink rekao da još nije ispunjen “pun potencijal” infekcije.

“On postoji tako da stvari mogu da krenu na bolje, čemu se svi nadamo, ali i na gore. Ako budemo dosledni i solidarni u sprovođenju mera i ako budemo svi zajedno mislili da što pre dovedemo do jenjavanja epidemije, postoje uslovi da se situacija poboljša”, kazao je Janković.

Ocenio je da je izbegavanje zaražavanja “okosnica bilo kakve strategije” sprečavanja da virus uđe u najširu populaciju.

Janković je rekao da Beograd ima najveći potencijal za širenje infekcije kao grad sa velikim brojem stanovnika, velikom gustinom naseljenosti i specifičnim ekonomskim i socijalnim aktivnostima ali je dodao da to ne znači da bilo koji drugi grad ne treba posmatrati kao potencijalno žarište.

On je ponovio da ne postoji starosna grupa koju treba smatrati zaštićenom od zaraze i da posledice infekcije mogu biti ozbiljne i kod osoba koje su izlečene.

“Većina pacijenata može da prođe bez njih, to se ne dešava svakom i uvek”, kazao je Janković i dodao da deca retko dobijaju ozbiljnu kliničku sliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *