AGES: Brojke na Balkanu netačne, obolelo oko 50 odsto stanovnika

AGES: Brojke na Balkanu netačne, obolelo oko 50 odsto stanovnika

Franc Alerberger, direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane Austrije (AGES) upozorio je da su službene brojke o broju zaraženih koronavirusom na Balkanu u stvarnosti do deset puta veće od prikazanih.

Alerberger, kako javlja autrijski Heute, ne veruje službenim podacima o epidemiološkom stanju na Balkanu, tvrdeći da su brojke mnogo veće, prenosi Klix.ba, dodajući da je u zemljama kao što su Bugarska i Kosovo stopa infekcije do 50 odsto. To je kako se navodi vrednost koja je bila u Vuhanu.

Univerztetska studija pokazala je da je 43 posto stanovnika Išgla, skijališta koje je u Austriji bilo najveće žarište koronavirusa, imalo razvijena antitela na virus, što je dosad najveći potvrđen postotak zabeležen igde.

Pandemija koronavirusa se proširila svetom sa jedne pijace u Vuhanu.

Prema podacima naučno-istraživačke organizacije Complexity Science Huba (CSH) iz Beča, nešto manje od 10.400 zaraženih je registrovano u Bugarskoj, 45.000 u Rumuniji, 23.700 u Srbiji, više od 10.000 u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, 7.100 na Kosovu, 4.800 u Albaniji i 2.800 u Crnoj Gori.

Austrijska vlada nedavno je izdala upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana, s obzirom na otvaranje granica i praznike. Upozorenja se odnose na Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Zemlje Zapadnog Balkana službena Austrija i dalje smatra rizičnim zemljama zbog velikog broja novoobolelih zbog čega je i dalje na snazi zabrana ulaska građanima iz ovih zemalja u Austriju. Hrvatska je izuzeta iz ovih optužbi jer se sve vreme nalazi  na ‘zelenoj’ listi sigurnih zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *