U Francuskoj istraga i strah posle ubistva prosvetnog radnika

U Francuskoj istraga i strah posle ubistva prosvetnog radnika

Francuska se danas probudila u šoku dan posle „islamističkog, terorističkog napada“ tokom kojeg je jedan Rus čečenskog porekla od 18 godina odrubio glavu jednom profesoru koji je svojim djacima pokazao karikature proroka Muhameda, i to u zemlji u kojoj se vodi rasprava o verskom separatizmu.

Ubistvo se dogodilo tri nedelje posle islamističkog napada u kojem je Pakistanac sekirom povredio dve osobe koje su se nalazile u blizini nekadašnje redakcije satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) u Parizu.

„Islamistički teror pogodio školu“, naslov je lista Figaro, dok je list Parizijen na naslovnoj strani napisao „Strah“. Francuska štampa danas piše o napadu, dok je uvodjenje policijskog časa i vanrednog sanitarnog stanja zbog epidemije korona virusa u drugom planu. Ukupno devet osoba je privedeno od napada koji se dogodio na zapadnoj periferiji Pariza.

Prema navodima udruženja roditelja, profesor je pozvao djake muslimanske veroispovesti da izadju iz učionice a ostalima je pokazao karikature proroka Muhameda tokom diskusije. Udruženje je dodalo da se otac jednog učenika bunio zbog takvog časa.

Identitet napadača potrvrdjen je istražiocima. Profesora istorije i geografije ubio je Rus čečenskog porekla koji je rodjen u Moskvi i ima 18 godina. On je ubio profesora u blizini škole Konflan-Sent-Onorin, a njega je ubila policija oko 200 metara od mesta ubistva.

Napadač nije imao policijski dosije, niti je bio poznat po radikalizmu.