Policijska vozila u Bugarskoj  biće pretvorena u sanitete

Policijska vozila u Bugarskoj biće pretvorena u sanitete

Bugarska vlada odlučila je da pozove policiju u pomoć za prevoz pacijenata zaraženih korona virusom jer nema dovoljno saniteta u jeku drugog talasa epidemije.

Deset policijskih mini buseva sa medicinskom opremom pomoći će u prevozu obolelih jer su u Sofiji u upotrebi sva vozila hitne pomoći, njih 25, izjavio je danas bugarski ministar zdravlja Kostadin Angelov.

Smrt pacijenta od 33 godine čiji su bližnji u subotu satima čekali vozilo hitne pomoći izazvalo je nezadovoljstvo gradjana a na društvenim mrežama su se pojavila slična svedočenja o dugom čekanju i odbijanju pristupa medicinskim službama.

„Lekari su iscrpljeni. Mi smo u ratu, treba mobilisati sve resurse protiv pandemije“ korona virusa, izjavila je portparolka službe hitne pomoći u Sofiji Katia Sungarska.

Bugarske bolnice, čije je brojno osoblje zaraženo korona virusom, angažovale su studente medicine.

Bugarska, koja je dobro kontrolisala prvi talas epidemije korona virusa na proleće, trenutno beleži porast broja zaraženih.

Od početka epidemije u toj zemlji sa sedam miliona stanovnika, inficirano je 54.000 ljudi od kojih je oko 1.300 preminulo.

Pretpostavlja se da je broj zaraženih veći jer se u zemlji malo praktikuje testiranje, a vlasti odbijaju da uvedu ponovo karantin zbog nezavodoljstva stanovništva.