Fiskalni savet:Isplata po 100 evra gradjanima nije doprinela smanjenju nejednakosti i siromaštva

Fiskalni savet:Isplata po 100 evra gradjanima nije doprinela smanjenju nejednakosti i siromaštva

Isplata po 100 evra svim punoletnim gradjanima Srbije iz državnog budžeta proletos, bila je loša mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno ni značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva, ukazao je danas Fiskalni savet.

Savet se oglasio povodom studije Medjunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u kojoj je zaključujno da je program isplate 100 evra punoletnim gradjanima imao „zadivljujuće snažne efekte na smanjenje nejednakosti i siromaštva“ u Srbiji.

„Pogrešan zaključak studije MOR-a i EBRD-a posledica je fundamentalnih grešaka i propusta u sprovedenim analizama. Ispravna analiza, suprotno tome, pokazuje da je isplata 100 evra svim punoletnim gradjanima loša mera socijalne politike koja ne omogućava ni trajno niti značajno smanjenje nejednakosti i siromaštva“, smatra Fisklani savet.

„Štaviše, veliko zaduživanje države (preko 70 milijardi dinara) da bi svima isplatila 100 evra smanjiće budžetske mogućnosti za pomoć ugroženim gradjanima i time potencijalno povećati siromaštvo u budućnosti“, navodi se u analizi.

Dalje se kaže da „pored toga što simulacije MOR-a i EBRD-a nisu metodološki smislene, one su i matematički pogrešno izračunate, i čak tri i po puta preuveličavaju jednokratan (privremen) efekat smanjenja siromaštva u 2020. godini“.

„Isplata 100 evra (svim) punoletnim gradjanima predstavlja neodgovornu fiskalnu politiku koja će otežati sprovodjenje sistemskih mera za smanjenje nejednakosti i siromaštva u budućnosti“, upozorio je Fiskalni savet.

Savet je ukazao da je taj novac država morala da obezbedi na medjunarodnom finansijskom tržištu, te će trošak tog duga godinama morati da otplaćuju svi poreski obveznici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *